Ekorodzice

Kiełki własnej roboty

Autor: EKORODZICE.PL 2010.01.13, 13:27
Jeśli wydajesz majątek na kiełki w sklepach ze zdrową żywnością, najwyższy czas z tym skończyć. Każdy z nas jest w stanie wyhodować je w zaciszu własnego domu. Wystarczy ziarna pszenicy, słonecznika, soi, lub fasoli wsadzić do sitka i położyć  je nad słoikiem z wodą (sitko nie może dotykać wody). Najcenniejsze są kiełki kilkumilimetrowe, które dopiero zaczynają zielenieć. Jeśli denerwuje Cię duża liczba słoików poniewierająca się po domu, w sklepie zielarskim możesz kupić wielopoziomowe naczynia do hodowli kiełków.

Tagi: dnia   domowe   kiełki   porady  

Przeczytaj także:

Odpadające guziki

Odpadające guziki

Masz tendencję do gubienia guzików? Producenci ubrań nie przyszywają ich z wielką starannością, a po wielokrotnym praniu zdarza się, że nawet najsolidniejsze odpadają. Mamy pomysł na długotrwałe ich mocowanie. Guziki tak łatwo nie odpadną,... więcej »
Przechowywanie szpilek

Przechowywanie szpilek

Szpilki lubią wciskać się tam, gdzie niekoniecznie są mile widziane. Poza tym zdecydowanie lepiej czują się w grupie, więc jesteś w stanie umożliwić im częstsze spotkania, inwestując w woreczek do ich przechowywania. Małą sakiewkę możesz... więcej »
Domowy środek na przeziębienie

Domowy środek na przeziębienie

Sok z malin, syrop z octu i cebuli to zestaw obowiązkowy podczas walki z przeziębieniem. Do tej listy warto także dopisać suszarkę do włosów. Jej ciepłe powietrze doskonale radzi sobie z wirusami panoszącymi się w górnych drogach oddechowych.... więcej »
Jak zabezpieczyć rysunki dziecka?

Jak zabezpieczyć rysunki dziecka?

Czy Twoja pociecha często obdarowuje Cię swoimi rysunkami? Co zrobić, aby móc je zachować w nienaruszonym stanie na dłużej? Można wsadzić je do antyramy, ale w pewnym momencie zabraknie Wam miejsca na ścianach. Dlatego proponujemy... więcej »
Jak przechowywać kuchenne przyprawy?

Jak przechowywać kuchenne przyprawy?

Nieumiejętne przechowywanie kuchennych przypraw sprawia, że tracą one swoje naturalne wartości, głównie zapachowe i smakowe. By temu zapobiec, warto zainwestować w niewielką półeczkę, na której w specjalnych słoiczkach można je trzymać... więcej »


Komentarzy: 2
{opis}
13.04.2012 22:55 - flavia
Kiedyś koleżanka z akademika hodowała kiełki, ale jakoś jej się nie udawało, gniły jej, albo było przesuszone.
{opis}
11.12.2011 20:47 - wesoly_romek
UWAGA! Niektóre nasiona zawierają substancje toksyczne. Są to fityna lub kwas fitynowy, związek, który kiełkowanie neutralizuje na tyle, że jedzenie kiełków nie zagraża zdrowiu albo niszczy je temperatura. Z kolei w niektórych roślinach strączkowych znajduje się fazyna, także trujący związek, który również nie lubi wysokich temperatur. Także sam proces kiełkowania redukuje ilość fazyny, a blanszowanie kiełków roślin strączkowych pozwala całkowicie ją wyeliminować ...

Quizy

1001 pytań i odpowiedzi na kazdy temat. Jeżeli chcesz się dowiedzieć więcej zajrzyj tutaj.

 

 

Zobacz wszystkie »

Sondy

Sondy w portalu ekorodzice.plZobacz co ludzie myślą na ważne tematy. Wiele pytań i intrygujących odpowiedzi.

 

 

Zobacz wszystkie »