Na naszych brudnych dłoniach koczuje kilkanaście rodzajów bakterii. Najwyższy zatem czas za zapoznanie się z grafiką pochodzącą z książki
„Łazienkowe pytania”, jak również na przestudiowanie krok po kroku instrukcji przygotowanej przez naszą Redakcję.
Jak długo?Najpierw należy zmoczyć dłonie, a następnie właściwe je namydlić - trwa to około kilkunastu sekund. Drugą połowę czasu poświęcamy na spłukanie i ich osuszenie. W toaletach publicznych, jeśli tylko mamy taką możliwość, po umyciu rąk nie dotykajmy kranu oraz klamek drzwi – do zakręcenia kurka wykorzystajmy papierowy ręcznik.
Kiedy i jak często?
Ręce należy myć za każdym razem gdy:
- przychodzimy do domu lub do każdego innego miejsca, w którym jest umywalka;
- wychodzimy z toalety;
- przygotowujemy posiłek i/lub zasiadamy do stołu.
Jeśli nie mamy do czynienia z wyjątkowo brudnymi przedmiotami, nasz ręce pozostają czyste przez około dwie godziny.
Czy wiesz, że...
- 15-go października obchodzimy „Światowy Dzień Mycia Rąk” ustanowiony przez UNICEF w 2008 roku jako globalną akcję edukacyjną.
- Podczas mycia rąk najczęściej zapominamy o kciukach, nadgarstkach, przestrzeniach między palcami i przy paznokciach.
- Około 80 procent infekcji i 69 procent zakażeń przewodu pokarmowego przenoszonych jest za pomocą brudnych dłoni.
- Szczepy bakterii takich chorób jak grypa, choroby biegunkowe, Salmonella oraz jaja pasożytów jak tasiemiec czy owsiki przenoszą się z człowieka na człowieka poprzez brudne ręce.
- Prawidłowa higiena dłoni obniża o połowę ryzyko zachorowania na choroby biegunkowe i o 30 procent liczbę zakażeń dróg oddechowych.