danda
(postów: 96)
Użytkownik portalu
2010.10.23 14:04
Jak już poprzedniczki wspomniały kwas foliowy jest bardzo ważny dla naszego organizmu. W innych krajach m.in. w Wielkiej Brytanii czy USA wprowadzono administracyjny obowiązek dodawania kwasu foliowego do mąki.Niestety białe pieczywo, które nagminne spożywamy nie zawiera ani mikrograma kwasu foliowego. Za to warto wiedzieć co go zawiera:
Watroba wołowa -592 mikrogramy
Wątroba kurza -380 mikrogramy
Jarmuż -187 mikrogramy
Por -103 mikrogramy
Koper włoski -100 mikrogramy
Kapusta chińska - 80 mikrogramy
Sałata głowiasta - 75 mikrogramy
Papryka, w tym duszona - 60 mikrogramy
Poza tym jak sama nazwa wskazuje (kwas foliowy- łac. folium czyli liść), jego bogactwo znajduje się w warzywach liściastych:brokuły, kapusta, sałata, itp.
Ponadto zawierają go kiełki pszenne, wyciąg z drożdży
piwnych.
Warto wiedzieć, że odpowiednia ilość witamin: B6, B12 oraz kwasu foliowego sprawia, że we krwi pojawia się za dużo homocysteiny. Zaś nadmiar tej
substancji jest zabójczy dla naszych naczyń krwionośnych, gdyż inicjuje
miażdżycę i jej niebezpieczne powikłania – zawały i udary niedokrwienne
mózgu.
Dlatego też kwas foliowy powinno spożywać się cały czas, a nie tylko przed i w trakcie planowanej ciąży.
Ostatnia zmiana: 2010.10.23 14:05