Ekorodzice

beata (postów: 23) Użytkownik portalu
20 punktów
2010.06.12 22:39
Czy lekarz przepisuje Wam kwas folowy w celu zapobiegania wadom wrodzonym u dziecka. Czy zażywałyści go dużo wcześniej przed zajściem w ciążę, czy dopiero w ciąży?
konto usunięte (postów: 0) Użytkownik portalu
40 punktów
2010.06.13 11:02
Ja brałam go dopiero w ciąży, ale może wcześniej też jest wskazany. Napisz może do eksperta.
mama_Igorka (postów: 391) Użytkownik portalu
52 punktów
2010.06.15 11:56
Kwas foliowy to podstawa! Biorę od samego początku ciąży i Tobie też radzę!

Niedobór kwasu foliowego, już pierwszych tygodniach ciąży może być przyczyną poważnych wad rozwojowych płodu. Przy niedoborze kwasu foliowego dojść może do poronień samoistnych, noworodek rodzi się słabszymniejszy, zwiększa się u niego ryzyko zachorowania w przyszłości na anemię, miażdżycę, chorobę niedokrwienną serca, nowotwory i depresje!!!!!!!!

Badania naukowe dowodzą, iż regularne zażywanie kwasu foliowego przed i w czasie ciąży zmniejsza ryzyko wystąpienia wad cewy nerwowej u dziecka nawet o ponad 70 %

“Zabójcą” kwasu foliowego
jest zwłaszcza nikotyna, jak też alkohol, z wyjątkiem piwa


Ostatnia zmiana: 2010.06.15 12:04
konto usunięte (postów: 0) Użytkownik portalu
10 punktów
2010.07.07 11:27
Brałam kwas foliowy na długo przed zajściem w ciążę. Lekarze zalecają chyba minimum 3 miesiące. 
margaretka (postów: 6) Użytkownik portalu
20 punktów
2010.10.23 02:23
Ja również brałam kwas foliowy,zaczęłam go łykać w momencie gdy dowiedziałam się,że jestem w ciąży.Ale dobrze jest go zażywać na co najmniej 3 m-ce przed zajściem w ciążę.
danda (postów: 96) Użytkownik portalu
20 punktów
2010.10.23 14:04
Jak już poprzedniczki wspomniały kwas foliowy jest bardzo ważny dla naszego organizmu. W innych krajach m.in. w Wielkiej Brytanii czy USA wprowadzono administracyjny obowiązek dodawania kwasu foliowego do mąki.Niestety białe pieczywo, które nagminne spożywamy nie zawiera ani mikrograma kwasu foliowego. Za to warto wiedzieć co go zawiera:
Watroba wołowa -592 mikrogramy
Wątroba kurza -380 mikrogramy
Jarmuż -187 mikrogramy
Por -103 mikrogramy
Koper włoski -100 mikrogramy
Kapusta chińska - 80 mikrogramy
Sałata głowiasta - 75 mikrogramy
Papryka, w tym duszona - 60 mikrogramy
Poza tym jak sama nazwa wskazuje (kwas foliowy- łac. folium czyli liść), jego bogactwo znajduje się w warzywach liściastych:brokuły, kapusta, sałata, itp. Ponadto zawierają go kiełki pszenne, wyciąg z drożdży piwnych.
Warto wiedzieć, że odpowiednia ilość witamin: B6, B12 oraz kwasu foliowego sprawia, że we krwi pojawia się za dużo homocysteiny. Zaś nadmiar tej substancji jest zabójczy dla naszych naczyń krwionośnych, gdyż inicjuje miażdżycę i  jej niebezpieczne powikłania – zawały i udary niedokrwienne mózgu.
Dlatego też kwas foliowy powinno spożywać się cały czas, a nie tylko przed i w trakcie planowanej ciąży.
Ostatnia zmiana: 2010.10.23 14:05
ania20m (postów: 4) Użytkownik portalu
40 punktów
2010.10.27 10:12
Ja również łykam kwas foliowy od kilku tygodni. Zaczynamy sie starać o dzidziusia i lekarz zalecił go brać.
emaran (postów: 45) Użytkownik portalu
20 punktów
2012.03.28 10:43
Ja również brałam. 
Gruszka, jabłko, a może klepsydra? Sprawdź swój kształt!

Quizy

1001 pytań i odpowiedzi na kazdy temat. Jeżeli chcesz się dowiedzieć więcej zajrzyj tutaj.

 

 

Zobacz wszystkie »
Pieluchy wielorazowe podbiły już serca wielu ekomam. O ich zaletach mówi się coraz głośniej i śmielej… W jaki sposób wielorazówki zaskarbiły sobie przychylność rodziców? I dlaczego tradycyjne jednorazówki są zmorą ekologów? Rozwiąż quiz i dowiedz się więcej...
Najlepsze prezenty świąteczne
zrobione własnoręcznie np. techniką decoupage
praktyczne, takie które przydadzą się w domu, a nie będą tylko ozdobą
dobra książka - ma szanse trafić w gust każdego
karta podarunkowa
inne