![]() |
![]() | ![]() | ![]() | ![]() |
Mam pytanie odnośnie pestek arbuza. Czy można je jeść w ciąży? Argumentem mówiącym za nieszkodliwością pestek arbuza są właściwości oleju z nich wytwarzanego. Ma szerokie zastosowanie w kuchni, medycynie , ale nigdzie nie mogę znaleźć czy ciąża nie jest przeszkoda w ich stosowaniu... Orientujecie się może?
![]() |
Proszek ze skórki
Ususzoną
skórę arbuza utłuc w moździerzu na proszek. Łyżeczkę tego specyfiku
mieszać z łyżką jogurtu naturalnego i zażywać po takiej porcji 2 razy
dziennie. Oczyszcza organizm, reguluje trawienie, wspomaga leczenie
schorzeń jelita grubego.
Odwar z pestek
Łyżkę suszonych pestek arbuza zalać 1/2 szklanki wody, gotować 5 minut, odstawić na 2 godziny, odcedzić i pić po łyku w ciągu dniaSorbet na upalny dzień
1/2 dużego arbuza, banan, 4 łyżki soku z ananasa, 4 łyżki miodu, 3 łyżeczki cukru, 3 łyżki słodkiego wina, 3 łyżki syropu malinowego, sok z 1 cytryny, łyżka startej skórki z cytryny, 2 białka, wiórki kokosowe do posypania.
Sok z ananasa zagotować z miodem i cukrem. Do otrzymanego syropu wlać wino i pozostawić do wystygnięcia. Oczyszczony z pestek miąższ z arbuza zmiksować na gładką masę z bananem (bez skóry) i skórką cytrynową. Dodać sok z cytryny i syrop malinowy. Masę owocową połączyć z syropem. Ubić białka na sztywną pianę i dodać do reszty składników, delikatnie wymieszać. Wstawić do zamrażalnika na 3 godziny. Potem wyjąć, po 10 minutach zmiksować na gładką masę. Ponownie zamrozić. Wyjąć tuż przed podaniem. Nałożyć łyżką do pucharków, posypać wiórkami kokosowymi.
( źródło natura i ty - w aktualnym numerze jest jeszcze więcej przepisów, ale przepisałam tylko te sprawdzone przeze mnie)
![]() |
1001 pytań i odpowiedzi na kazdy temat. Jeżeli chcesz się dowiedzieć więcej zajrzyj tutaj.