Oleju z awokado używa się do duszenia i pieczenia, jak również jako dodatek do innych dań, natomiast nie smażymy na nim
"Olej Z Miąższu Avokado 250ml Viands.
Olej z pierwszego tłoczenia na zimno uzyskiwany jest z miąższu owoców awokado uprawianych w Dolinie Levubu (Południowa Afryka). Olej charakteryzuje się jasno - zieloną barwą oraz łagodnym smakiem i aromatem awokado. Wysoka temperatura dymienia (220 stopni) powoduje, iż jest niezwykle przydatny do smażenia ryb, drobiu i warzyw smażonych w głębokim tłuszczu. Świetny również na zimno jako składnik wielu sosów do sałatek. W kosmetyce skóry ma działanie wygładzające i natłuszczające. Ma działanie bakteriobójcze, łagodzące, promieniochronne, przeciwgrzybiczne. Polecane zwłaszcza do skóry suchej, dojrzałej z egzemą i łuszczycą.
Wartość kaloryczna na 100ml: 3640kJ/870 kcal."
http://zoltycesarz.krakow.pl/pl/p/Olej-Z-Miazszu-Awokado-250ml-Viands-/815
Ja mam ten. Tu pisze ze do smażenia...zgłupiałam
1001 pytań i odpowiedzi na kazdy temat. Jeżeli chcesz się dowiedzieć więcej zajrzyj tutaj.