airamx
(postów: 10)
Użytkownik portalu
2011.03.04 15:55
Z aluminium, czy stali był ten kubek? Nie jestem specjalistką, ale czy przypadkiem to z aluminium pod wpływem ciepła nie wydzielają się do jedzenia, a zwłaszcza soków (czyli kwasów) różne niezdrowe substancje?
Osobiście to uważam, że wybór kubka jest uzależniony tylko i wyłącznie prywatnymi preferencjami, nie ma kubka idealnego, choć wydaje mi się, że te ze stali są bardziej ekologiczne niż te plastikowe, łatwiej je wysterylizować, są trwalsze, choć też mają zużywalne części plastikowe, przeważnie dziubek do picia, rurkę w środku kubka, które trzeba co jakiś czas wymieniać, zwłaszcza gdy dziecko ma tendencję do gryzienia.
My mieszkamy w Kanadzie i tutaj bardzo dużo się mówi o plastiku i jego jakości, wszelkie plastikowe produkty dla dzieci przeznaczone do jedzenia, czyli kubki, talerze, łyżeczki etc. muszą być zrobione z plastiku tzw. 'BPA Free' czyli wyprodukowanego bez dodatków Bisfenolu A, który jest substancją łatwo wchłanialną, imitująca estrogeny, która jest łatwiejsza do przyłączenia w łańcuchach DNA niż same hormony. Bisfenol A jest między innymi substancją karcenogenną, powodującą dysfunkcje nerek i tarczyczy. Dziewczynki których matki spożywały żywność skażoną BPA (czyli np. wodę butelkowaną w plastik, wyprodukowany z BPA) podczas ciąży, oraz które korzystają z produktów skażonych BPA, mają większe ryzyko zachorowania na raka piersi, z koleji u chłopców jest większe ryzyko bezpłodności. Na temat Bisfenol A można sobie poczytać na wikipedii, aczkolwiek Polska strona wiki jest uboga w informacje, polecałabym angielską (Bisphenol A).
Plastik skażony BPA ma tendencję do silniejszego wydzielania substancji do pożywienia pod wpływem ciepła i zużycia produktu, czyli im cieplejsze picie, jedzenia i im bardziej zużyty kubek, talerzy etc. tym więcej BPA przechodzi do żywności.
Ostatnia zmiana: 2011.03.04 15:55