2011.08.23 12:37
Zupa z dyni
składniki:
1 kg dyni
1 litr bulionu warzywnego (może być z kostki)
2 porcje śmietankowego sera topionego
szklanka jogurtu naturalnego
1 cebula
przyprawy (kminek, kurkuma, kolendra, chili)
sól, pieprz
Dynię oczyscić z nasion, obrać ze skóry,
pokroić w centymetrową kostkę. Cebule pokroić w kostkę i wrzucić do
rondla. Po chwili to samo zrobić z dynią i dusić do miękkości. Gdy nieco
ostygnie zmiksować, a następnie zalać bulionem. Zagotować, dodać serek
topiony i przyprawy. Już na talerzu dodać dwie łyżki jogurtu
naturalnego, fantazyjnie go rozprowadzając, posypać świeżo zmielonym
pieprzem.
Nie wiem czy to dla ciebie długo, ale zupę przygotowuje się tak 45 minut, na 4 porcje.
Ostatnia zmiana: 2011.08.23 12:40