graza
(postów: 49)
Użytkownik portalu
2012.01.23 19:10
Ostatnio oglądałam program "Wiem co jem" pt "Miód jest pyszny i zdrowy, ale czy potrafimy go kupować? To co się dowiedziałm o tanim miodzie z supermarketu jest po prostu okropne. Taki miód to często mieszanka miodu polskiego z chińskim albo tylko chiński i że jest niebezpieczny( zawiera np. pestycydy) a w najlepszym razie nie ma żadnych właściwości - jest tylko słodki. Prawdziwy miód musi się skrystalizować w ciagu 3 miesięcy jeśli tego nie zrobi wiadomo podróba. Warto wydać trochę więcej kaski i cieszyć się smakiem prawdziwego miodu. Wracając to bardzo fajny program, dzięki niemu zaczęłam zwracać uwagę na etykiety. Proste sposoby na rozpoznanie prawdziwego miodu:
Test ołówka
Kroplę miodu rozprowadza się na dłoni kopiowym ołówkiem: jeśli się zabarwi - miód jest fałszowany, jeśli nie zmienia wyglądu, miód jest dobry
Test łyżeczki
Miód lany z łyżeczki powinien tworzyć wypukły stożek i lać się nawet do bardzo cienkiej stróżki, układając się spiralnie. Jeśli miód tworzy wgłębienie zamiast stożka, możemy być pewni, że zawiera domieszkę wody
Test szklanki z wodą
Jeśli wlewamy miód do szklanki z wodą, w żadnym przypadku nie powinien on mieszać się z wodą, powinien spływać jednorodnym strumieniem i układać się na dnie szklanki.
Ostatnia zmiana: 2012.01.23 19:14