iaera
(postów: 437)
Użytkownik portalu
2013.03.12 18:10
to z programu Maja w ogrodzie "
W austriackiej Styrii olej z pestek dyni jest stosowany głównie do sałatek, a szczególnie sałaty.
Liście sałaty (suche, jeśli to możliwe) miesza się z olejem tak, aby
cienką warstwą pokrył powierzchnię sałaty. Dopiero tuż przed podaniem
sałatę polewa się octem z solą i roztartym czosnkiem, można dodać też
zioła, na przykład szczypiorek czy lubczyk.
Często trochę tego oleju dodaje się do talerza zupy z miąższu dyni.
W Styrii olej z pestek dyni stosuje się również do przygotowania
sałatki z gotowanej wołowiny, fasoli, ziemniaków i pomidorów, zwykle w
połączeniu z plasterkami cebuli i czosnku.
Ponadto, jest on używany do chleba – ser połączony z olejem podaje się jako pastę do smarowania.
Ważna informacja: olej ten nie nadaje się do smażenia, ale w
styryjskich wsiach stosowany jest do wszystkiego – spotyka się tu nawet
jajecznicę na oleju."
na forach:
do polania lodów
gotowana fasola z cebulką i olejem
a nawet do popijania jak słodki likier
Już sprawdziłam cenę, ciekawe po ile i czy mają w naszym ekosklepie
Ostatnia zmiana: 2013.03.12 18:12