2013.07.16 12:40
Fajny przepis na dżem porzeczkowo-bananowy. Mniej więcej tyle porzeczek, co bananów. Obrać jedno i drugie, do gara wrzucić i smażyć aż całość będzie miało konsystencję mniej więcej "gorącego kisielu" Cukru do smaku - na 10 kg porzeczek i mniej więcej tyle samo bananów poszło mi 2 kg. Przy czym diabeł tkwi w szczegółach - banany były raczej dojrzałe, a porzeczki słodkie (o ile mogą być takie). Ponieważ robiłam to przez 4 dni, odparowało się dużo wody, dlatego odrobinę dolałam (żeby nie było konsystencji cegły). Przy krótszym robieniu nie ma takiej potrzeby. Porzeczki zawierają dużo pektyn, dlatego po ostygnięciu dżem robi się dużo gęstszy niż gdy jest ciepły, a nawet letni. Cukier dodajemy w przypadku porzeczek dopiero na samym końcu procesu. I mieszać przez cały czas, co by się nie przypaliło.