hetmanka
(postów: 222)
Użytkownik portalu
2013.12.13 16:57
Może, nie na wigilię, ale na drugi dzień świąt proponuję pizze z patelni
PRZYGOTUJ:
3/4 szklanki mąki żytniej razowej
czubata łyżka mąki pszennej
10 g drożdży
płaska łyżeczka substancji słodzącej ( cukier, ksylitol, miód)
pół łyżeczki soli
1/4 szklanki ciepłej wody
kasza manna
Nadzienie:
sos: czubata łyżeczka koncentratu pomidorowego, pół ząbka czosnku, słodka i ostra papryka, oregano, bazylia, zioła prowansalskie, sól, pieprz.
100 g serka wiejskiego
2 plasterki wędliny
pomidor (u mnie kilka pomidorków koktajlowych)
ogórek kiszony
Do niewielkiej miski wkładamy drożdże i posypujemy cukrem, mieszamy by się rozpuściły. Dolewamy wodę, wsypujemy mąkę żytnią i pszenną, wyrabiamy ciasto. Powinno być gęste, ale nie twarde (można dolać minimalnie wody, jeśli będzie wydawać się za gęste). Dosypujemy sól i nadal wyrabiamy.
Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 20 minut.
Wyrośnięte ciasto kładziemy na stolnicy posypanej kaszą manną i rozwałkowujemy na wielkość dużej patelni i grubość ok. pół centymetra.
Na lekko posmarowaną olejem i rozgrzaną patelnię wkładamy ciasto i smażymy z jednej strony na niewielkim ogniu, pod przykryciem.
W tym czasie przygotowujemy nadzienie- wszystkie składniki na sos mieszamy ze sobą (czosnek przeciśnięty przez praskę), pomidora kroimy w kostkę (lub koktajlowe w plasterki), wędlinę również, ogórka kroimy w plasterki.
Kiedy spód pizzy będzie rumiany, przekręcamy ją i nakładamy dodatki- smarujemy sosem, posypujemy serkiem wiejskim, wędliną, pomidorem i ogórkiem.
Smażymy dalej pod przykryciem, aż druga strona będzie również rumiana.
Polecam do pizzy sos czosnkowy- wystarczy wymieszać jogurt z czosnkiem przeciśniętym przez praskę i odrobiną soli.
Ostatnia zmiana: 2013.12.13 16:58