![]() |
![]() |
![]() |
Składniki
ok 1 kg liści szpinaku
szklanka ciecierzycy
1 średnia cebula
ok 3/4 szklanki quinoa
2-3 ząki czosnku
sól
pieprz
gałka muszkatołowa
kilka łyżek oliwy
2 średnie pomidory lub kilka łyżek przecieru pomidorowego
Wykonanie
Ciecierzycę moczę na noc, nastepnego dnia gotuję bez dodatku soli (około godziny). Komosę płuczę i gotuję w wodzie (proporcja 1:2, gdzie 1 to komosa) ok 15- 20 minut aż środek ziarna stanie się przeźroczysty, pod koniec dodaję trochę soli.
Na patelni rozgrzewam oliwę, wrzucam pokrojoną w kostkę cebulę, po zeszkleniu dorzucam wypłukany, pokrojony szpinak, solę, pieprzę, sypię startą gałkę (ok 1 plaskiej łyżeczki). Jak szpinak zmięknie, dodaję komosę, mieszam, dodaję pomidory (sparzone obarne ze skórki z odrzuconymi nasionkami i pokrojone w kostkę) lub kilka łyżek przecieru pomidorowego i ciecierzycę. Podgrzewam kilka minut calość, dorzucam przeciśnięty przez praskę czosnek, dosmaczam jesli trzeba i voila! Smacznego
![]() |
![]() | ![]() |
1001 pytań i odpowiedzi na kazdy temat. Jeżeli chcesz się dowiedzieć więcej zajrzyj tutaj.