enigma
(postów: 706)
Użytkownik portalu
2014.06.13 23:57
znalazłam jeszcze coś takiego:
SKŁADNIKI
3/4 szklanki kaszy jaglanej bio
3/4 szklanki ziarna quinoa bio
4 łyżki lnu złocistego (siemienia lnianego) bio
1 łyżka słodu zbożowego jęczmiennego, lub w wersji bezglutenowej ryżowego
3 łyżki rozpuszczonego oleju kokosowego bio
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżka octu organicznego (może być jabłkowy)
pół łyżeczki soli morskiej
pestki dyni bio do posypania (opcjonalnie)
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Ziarno quinoa i kaszę jaglaną (nawet te ekologiczne) płuczemy i namaczamy przez co najmniej 8 godzin.
Len (siemię lniane) namaczamy na 10 min w ciepłej wodzie.
Po upływie 8 godzin odsączamy wodę od ziarna quinoa i kaszy jaglanej i przekładamy ziarno do blendera.
Dodajemy len oraz pozostałe składniki (za wyjątkiem pestek dyni) i miksujemy około 2-3 minut, do momentu kiedy zacznie się formować klejąca breja, ale ciągle jeszcze można rozpoznać ziarenka.
Przekładamy masę chlebową do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i przekładamy do rozgrzanego piekarnika.
Pieczemy 90 minut, lub do momentu kiedy po naciśnięciu skórki będzie lekko sprężynować, w temperaturze 160C.
Przechowujemy, jeśli to się komuś uda , do 5 dni w suchym miejscu.
znalezione na blogu