![]() |
![]() | ![]() | ![]() | ![]() |
Właśnie wyciągnęłam z piekarnika dwa cieplutkie bochenki chleba mmmm...pycha.
Do maszynki niekoniecznie trzeba gotową mieszankę. podaję przepis:
500 g mąki można wymieszac zwykłą z pszenną razową
300 ml wody+mleko
1 łyżeczka soli
1-3 łyżki cukru
1,5 łyżki oleju lub masła
drożdże w proszku(1 paczka) lub świeże (ok 2dkg)
Podaję także przepis na CHLEB NA ZAKWASIE ja nazywam go dla leniwych:)
1 kg mąki
0,5 kg mąki żytniej razowej
1 szkl słonecznika
1 szkl płatków owsianych górskich
1 szkl otrąb pszennych
1 szkl ziaren siemienia lnianego
4 łyżeczki soli
1,5 l letniej wody (ew.+200 ml)
zakwas
Składniki wymieszać, dodać zakwas. Włożyć na blaszki. Zostawić przykryte sciereczką na 8-12 h (całą noc). Przed włożeniem do piekarnika odłożyć ok 3 łyżki na zakwas. Piec w temp. 180 stopni 1,5 h.
ZAKWAS:
Zmieszać 2 garście maki żytniej z taką ilością wody aby powstała miękka papka. Przykryć wilgotną serwetką i ustawić w ciepłym miejscu. Po 2 dniach zakwas powinien się pienić i wypuszczać pęcherzyki powietrza. Jeżeli pachnie świeżym chlebem żytnim nadaje się do użytku, jeśli ostem - nie
Smacznego!
![]() |
![]() |
Ile zakwasu trzeba dać na powyższe proporcje i w czym go przechowywać, bo plastikowa miseczka odpada?
1001 pytań i odpowiedzi na kazdy temat. Jeżeli chcesz się dowiedzieć więcej zajrzyj tutaj.