hetmanka
(postów: 222)
Użytkownik portalu
2010.10.14 15:23
Hej, a co Cię tak wzięło na ketchup? Ja kiedyś robiłam, ale to tak dużo roboty, teraz zaopatrzam się w 80% gotowy. Co do przepisu stosowałam ten który wklejam poniżej. Znalazłam go na forum jesiennych dzieciaków i dość mocno zmodyfikowałam według własnych potrzeb, więc można powiedzieć że to już mój przepis ( tamte proporcje i niektóre składniki mi nie odpowiadały):
10 kg pomidorów żółtych ,czerwonych i zielonych
1/2 szklanki brązowego cukru
płaska łyżka soli,
2 łyżki oliwy z oliwek
3 pokrojone drobno cebule,
kilka ząbków czosnku
1/2 szklanki octu winnego
szczypta gałki muszkatołowej, pieprzu, cynamonu,papryki słodkiej oraz oregano. czasem dodaje gorczycy
/ lub tylko bazylię w zaleznosci od upodobań. Bazylia zabija smak innych przypraw wiec trzeba uważać
1.Pomidory sparzam ( zalewam wrzątkiem i tak zostawiam
na jakiś czas, aby łatwo było zdjąć skórki.)
2.Obrane pomidory wrzucam do dużego garnka razem z cebulą i czosnkiem rozgniatam blenderem( niektórzy miksują go dopiero jak pomidory się rozgotują, ale ja wolę przed gotowaniem) i dodaje 2 łyzki oliwy z oliwek extra vergin.
3. Następnie do powstałej papy wrzucam wszystkie pozostałe składniki (za wyjątkiem octu, który wlewam na samym końcu!
) dokładnie je mieszając
4. Taką konsystencje gotuję na wolnym ogniu ok. 1 h co chwilę mieszając, żeby się nie przypalił
5.Gdy ketchup nabierze odpowiedniej konsystencji (gotowy ketchup powinien mieć gęstość dobrej śmietany.) wtedy dodaje 1/2 szklanki octu winnego
6. Gotowy ketchup wlewam jeszcze gorący do słoiczków takich jak po konfiturach i
mocno zakręcam.
7. Słoiki pasteryzuję 15 min w temp.95st
Doskonały prezent jak idziemy w gości i jaki zdrowy ;d
Ostatnia zmiana: 2010.10.14 15:24