2kg
pomidorów,
1kg śliwek węgierek,
50dag cebuli,
sól,
cukier,
mielony pieprz i
papryka,
kilka ząbków czosnku
Umyte pomidory pokrajać w ćwiartki, włożyć do rondla i rozparować pod przykryciem. Dodać umytą i posiekaną cebulę i dusić. Gdy cebula zmięknie, przetrzeć. Śliwki umyć, wydrylować, wsypać do rondla, rozparować i przetrzeć. Połączyć przeciery i dalej podgrzewać z dodatkiem zmiażdżonego czosnku, pieprzu, papryki, soli i cukru do smaku. Gdy objętość pasty zmniejszy się o 1/3 w stosunku do objętości pierwotnej, na gorąco wkładać do słoików świeżo wyprażonych i wygotowanych, zapełniając je całkowicie. Zakręcić słoik.
2.Pasta pomidorowo-jabłkowa
1,5kg
pomidorów,
50dag cebuli,
1kg jabłek (spadów),
sól,
kilka ząbków czosnku
Umyte pomidory pokrajać, cebulę obrać i posiekać. Jabłka umyć, odrzucić części uszkodzone pokrajać ze skórką i pestkami. Wszystko rozparować w robdlu pod przykryciem, a następnie zdjąć opkrywkę i dalej podgrzewać ok. 30 minut. Dodać zmiażdżony czosnek, posolić, a następnie przetrzeć i dalej zagęszczać, aż pasta osiągnie odpowiednią gęstość. Przełożyć na gorąco do słoików i zamknąć.
A ja wrzucę coś na ostro
PASTA POMIDOROWA OSTRA
PRZYGOTUJ:
*3kg
pomidorów,
*50dag cebuli,
*2 szklanki octu 6%,
*kilka listków laurowych,
* kilka ziaren
pieprzu i owoców jałowca,
*2 łyżki musztardy,
*3 łyżki miodu lipowego
*sól- do smaku
1.Umyte
i pokrajane pomidory rozgotuj razem z obraną i pokrajaną cebulą i przetrzyj.
2.Ugotuj ocet z listkami laurowym, pieprzem i owocami jałowca, następnie przelej do
szklanego lub porcelanowego naczynia, przykryj i ostudź.
3.Następnie zalej nim
przecier z cebuli i pomidorów i podgrzewaj aż masa zgęstnieje.
4.Dopraw musztardą, cukrem, solą i dalej podgrzewaj przez kilkanaście minut.
5.Na gorąco przekładaj do gorących słoików zapełniając je całkowicie, następnie szczelnie zamknij.
Pastę można podawać się do zimnych mięs, pasztetu, jaj na twardo oraz jako składnik sosu przyrządzanego na bulionie lub rosole.
Pasta pomidorowa z zielonych pomidorów OSTRA vel AGA
CO BĘDZIE POTRZEBNE?
2kg
zielonych pomidorów , 25dag jabłek antonówek, 25dag cebuli, 10dag
selera,
10dag marchwi, 10dag pietruszki, 3/4 szklanki octu, 1dag ziaren
pieprzu, kilka ziaren angielskiego ziela i goździków, mielona papryka, pół
gałki muszkatołowej, listek laurowy,
sól, miód jasny( do smaku)
CO NALEŻY ZROBIĆ?
Umyć wszystkie warzywa i jabłka. Marchew, pietruszkę i seler umyć, oczyścić i zetrzeć, jabłka i pomidory pokrajać w kawałki, a cebulę oczyścić i posiekać. Wszystkie składniki włożyć do rondla, przykryć i rozgotować z dodatkiem 2-3 łyżek wody. Gdy są miękkie, przetrzeć i dalej podgrzewać bez przykrycia aż objętość zmniejszy się o 1/3. Zagotować ocet z pieprzem, zielem angielskim, listkami laurowymi i goździkami. Dodać do masy doprawiając utartą gałką muszkatołową, papryką, solą i cukrem do smaku. Gdy przecier jest odpowiednio gęsty zamknąć w słoikach, napełniając je na gorąco.
DOBRA RADA DLA WSZYSTKICH KUREK:D
Przechowujcie sosy w małych słoiczkach , żeby zużytkować je w całości zaraz po otworzeniu!!!!!!!!
1001 pytań i odpowiedzi na kazdy temat. Jeżeli chcesz się dowiedzieć więcej zajrzyj tutaj.