Ekorodzice

zeberka (postów: 166) Użytkownik portalu
41 punktów
2010.11.23 19:48
Szukam pomysłów na ciekawe pasty warzywno-owocowe, uważam, ze są fantastyczne, bo nadają się zarówno jako składniki zimnych sosów do mięsa jak i dodatek do pieczywa i do białych i żółtych serów. Chętnie podzielę się moimi przepisami wzamian za wasze, to jak wymianka?
zeberka (postów: 166) Użytkownik portalu
41 punktów
2010.11.23 19:51
Moje sprawdzone przepisy na pasty:

1.Pasta pomidorowo-śliwkowa

2kg pomidorów,

1kg śliwek węgierek,

50dag cebuli,

sól,

cukier,

mielony pieprz i papryka,

kilka ząbków czosnku

Umyte pomidory pokrajać w ćwiartki, włożyć do rondla i rozparować pod przykryciem. Dodać umytą i posiekaną cebulę i dusić. Gdy cebula zmięknie, przetrzeć. Śliwki umyć, wydrylować, wsypać do rondla, rozparować i przetrzeć. Połączyć przeciery i dalej podgrzewać z dodatkiem zmiażdżonego czosnku, pieprzu, papryki, soli i cukru do smaku. Gdy objętość pasty zmniejszy się o 1/3 w stosunku do objętości pierwotnej, na gorąco wkładać do słoików świeżo wyprażonych i wygotowanych, zapełniając je całkowicie. Zakręcić słoik.

2.Pasta pomidorowo-jabłkowa

1,5kg pomidorów,

50dag cebuli,

1kg jabłek (spadów),

sól,

kilka ząbków czosnku

Umyte pomidory pokrajać, cebulę obrać i posiekać. Jabłka umyć, odrzucić części uszkodzone pokrajać ze skórką i pestkami. Wszystko rozparować w robdlu pod przykryciem, a następnie zdjąć opkrywkę i dalej podgrzewać ok. 30 minut. Dodać zmiażdżony czosnek, posolić, a następnie przetrzeć i dalej zagęszczać, aż pasta osiągnie odpowiednią gęstość. Przełożyć na gorąco do słoików i zamknąć.

Ostatnia zmiana: 2010.11.23 19:51
Konto użytkownika zostało zablokowane lub skasowane
hetmanka (postów: 222) Użytkownik portalu
40 punktów
2010.11.23 20:44

 A ja wrzucę coś  na ostro

PASTA POMIDOROWA OSTRA

 PRZYGOTUJ:

*3kg pomidorów,

*50dag cebuli,

*2 szklanki octu 6%,

*kilka listków laurowych,

* kilka ziaren pieprzu i owoców jałowca,

*2 łyżki musztardy,

*3 łyżki miodu lipowego

*sól- do smaku

1.Umyte i pokrajane pomidory rozgotuj razem z obraną i pokrajaną cebulą i przetrzyj.

2.Ugotuj ocet z listkami laurowym, pieprzem i owocami jałowca, następnie przelej do szklanego lub porcelanowego naczynia, przykryj i ostudź.

3.Następnie zalej nim przecier z cebuli i pomidorów i podgrzewaj aż masa zgęstnieje.

4.Dopraw musztardą, cukrem, solą i dalej podgrzewaj przez kilkanaście minut.

5.Na gorąco przekładaj do gorących słoików zapełniając je całkowicie, następnie szczelnie zamknij.

Pastę można podawać się do zimnych mięs, pasztetu, jaj na twardo oraz jako składnik sosu przyrządzanego na bulionie lub rosole.

Ostatnia zmiana: 2010.11.23 20:44
agnieszka (postów: 165) Użytkownik portalu
66 punktów
2010.11.23 21:09
Ja tez lubię na ostro, ale stosuję trochę inny przepis t.j.


Pasta pomidorowa  z zielonych pomidorów OSTRA vel AGA


CO BĘDZIE POTRZEBNE?

2kg zielonych pomidorów , 25dag jabłek antonówek, 25dag cebuli, 10dag selera,

10dag marchwi, 10dag pietruszki, 3/4 szklanki octu, 1dag ziaren pieprzu, kilka ziaren angielskiego ziela i goździków, mielona papryka, pół gałki muszkatołowej, listek laurowy,

sól, miód jasny( do smaku)

CO NALEŻY ZROBIĆ?

Umyć wszystkie warzywa i jabłka. Marchew, pietruszkę i seler umyć, oczyścić i zetrzeć, jabłka i pomidory pokrajać w kawałki, a cebulę oczyścić i posiekać. Wszystkie składniki włożyć do rondla, przykryć i rozgotować z dodatkiem 2-3 łyżek wody. Gdy są miękkie, przetrzeć i dalej podgrzewać bez przykrycia aż objętość zmniejszy się o 1/3. Zagotować ocet z pieprzem, zielem angielskim, listkami laurowymi i goździkami. Dodać do masy doprawiając utartą gałką muszkatołową, papryką, solą i cukrem do smaku. Gdy przecier jest odpowiednio gęsty zamknąć w słoikach, napełniając je na gorąco.


DOBRA RADA DLA WSZYSTKICH KUREK:D

Przechowujcie sosy w małych słoiczkach , żeby zużytkować je w całości zaraz po otworzeniu!!!!!!!!


Treść zmieniona przez ADMIN 2010.11.30 16:21
Konto użytkownika zostało zablokowane lub skasowane
Gruszka, jabłko, a może klepsydra? Sprawdź swój kształt!

Quizy

1001 pytań i odpowiedzi na kazdy temat. Jeżeli chcesz się dowiedzieć więcej zajrzyj tutaj.

 

 

Zobacz wszystkie »
Pieluchy wielorazowe podbiły już serca wielu ekomam. O ich zaletach mówi się coraz głośniej i śmielej… W jaki sposób wielorazówki zaskarbiły sobie przychylność rodziców? I dlaczego tradycyjne jednorazówki są zmorą ekologów? Rozwiąż quiz i dowiedz się więcej...
Najlepsze prezenty świąteczne
zrobione własnoręcznie np. techniką decoupage
praktyczne, takie które przydadzą się w domu, a nie będą tylko ozdobą
dobra książka - ma szanse trafić w gust każdego
karta podarunkowa
inne