![]() |
![]() | ![]() |
Ja znalazłam kiedys taki przepis. Ciasto jest pyszne, chociaż może trochę malo ekologiczne, ale czasami można sobie pozwolić.
Składniki.
Ciasto:
2 szklanki mąki
1 szklanka mielonych orzechów (bogatsza mieszanka, lepszy smak)
1/2 kostki masła, 2 deko smalcu
1/2 szklanki cukru
1 jajko
1łyżeczka sody lub proszku do pieczenia
100 g miodu (płynnego lub stałego)
zapach migdałowy lub nielone migdały
Według uznania inne aromaty
Krem:
3/4 l mleka
1 szklanka cukru
półtorej kostki masła (stanowczo odradzam margarynę lub masła roślinne)
6-7 łyżek kaszy manny lub kukurydzianej (może być pół na pół)
2 łyżki budyniu waniliowego
1 szklanka orzechów mielonych
Ponadto do opsypania tortu 1 szklanka orzechów lub rozkruszonego na " bułkę tartą" ciasta.
Wykonanie:
Przesianą mąkę z dodatkiem sody dokładnie przesiekać z masłem i smalcem dodając szczyptę soli dla "przełamania" smaku. Następnie, gdy tłuszcz jest odpowiednio rozdrobniony dodać orzechy, miód i aromaty i ponownie dokłanie przesiekać. Do tej miesznki wbijamy jajko i wstępnie wyrabiamy ciasto. Jeśli jest zbyt suche, można dodać łyżkę śmietany, ale na ogół nie jest to konieczne. Po wyrobieniiu ciasto wstawiamy na godzinę do lodówki.
Wtedy można zająć się kremem. Odlewamy pół szklanki mleka , a w pozostałym gotujemy na gęsto kaszę manną z cukrem. Przed końcem gotowania dodajemy budyń rozprowadzony w pozostałymm mleku i odstawiamy do ostudzenia. Rozcieramy na krem w malakserze lub mikserem kaszę stopniowo dodając masło. Gdy ktem jest gladkj i puszysty dodajemy orzechy. ( Można do tego użyć ręcznego ).
Możemy teraz wrócic do ciasta. Przez kilka minut ponownie je wyrabiamy, by stało się elastyczne. Wałkujemy je za trzy krążki 28-30 cm o grubości 5 mm. Na dużej blasze wyłożonej papierem do pieczenia, piec każdy krążek osobno przez 7-8 minut w piekaniku rozgrzanym do 180 stopni. Zawsze zostaje mi trochę ciasta, które po upeczeniu można skruszić i posypać boki tortu.
Z kremu odbieramy mniej więcej 1/4, a resztę równomiernie roprowadzamy kolejno na ostudzone krążki. (Ja z reguły do połowy kremu dodaję 2-3 łyżki kakao lub czekolady - co widać na zdjęciu). Dokładając kolejne krążki na krem delikatnie je dociskamy, uważając by ciasto nie popękało, aż krem zacznie "wypływać" na boki. Można do tego użyć deski do krojenia. Na koniec pozostały krem rozprowadzamy na torcie, pokrywając nim boki i górę, a całość posypujemy orzechami lub kruszonką.. Można też wierzch tortu zostawić "czysty" do dalszej dekoracji. Gotowy tort wstawiamy na kilka godzin do lodówki, by krem stężał.
Tort ten najlepiej smakuje następnnego dznia, gdy smaki się "przegryzą".
![]() |
![]() |
Uwielbiam piec ciasta, ale ostatnio wyczerpałam wszystkie swoje pomysły skrupulatnie notowane w zeszycie z ciastami. Może mnie natchniecie:) Mój piekarnik jest otwarty na wszelkie propozycje:)
![]() |
Clafoutis (fr)
Ciasto nalesnikowe z 1 lub 2 jajek z troszke proszku do pieczenia. Moze byc zapach.
Owoce, cokolwiek jest, moze byc mix.
Natluscic naczynie pyrex lub gliniane, nigdy blachy z aluminium !
Na dno dac owoce, posypac cukrem (jezeli sa kwasne bardzo dac wiecej cukru), wanilia
Zalac ciastem. Piec w srednim piekarniku, jak zacznie sie rumienic jest ok. Nie mozna sprawdzac patyczkiem, bo to jest ciasto-krem.
Ostatnio robilam z rabarbarem i mrozonymi sliwkami, pycha !
Gdy owoce sa mrozone, trzeba je najpierw odmrozic na sitku zeby nie bylo duzo wody....
![]() |
1001 pytań i odpowiedzi na kazdy temat. Jeżeli chcesz się dowiedzieć więcej zajrzyj tutaj.