2011.05.23 10:20
U mnie w domu popularnością cieszyły się pieczone owoce ( brzoskwinie, morele, banany) oraz kruszonka z owocami. Przepis na pieczone owoce zbyt skomplikowany nie jest potrzebny jest piekarnik, sok z cytryny, miód. Jeśli chodiz o kruszonkę
Potrzebne składniki do kruszonki:
200g owoców jak na kompot wg uznania ( jeżyny, jabłka, śliwki, brzoskwinie,morele, mango gruszki)
posypka:
2 czubate łyżki mielonego ryżu,
łyżka margaryny
syrop z agawy lub pędów sosny
Gotujemy owoce ze środkiem słodzącym w niewielkiej ilości wody, aż zmiękkną. Następnie przekładamy je do małej foremki d ciasta. Mielony ryż i margarynę wkładamy do miski i mieszamy widelcem lub palcami, aż masa zacznie przypominać okruchy chleba. Ta kruszonką przykrywamy owoce i pieczemy w piekarniku ( 220 stopni) aż wierzch się zarumieni. Można podawać na gorąco lub zimno. Przed podaniem polać syropem wg uznania