Ja mam przepis od mojej babci na nalewkę lipową. Nigdy jej nie robiłam, ale tata mówi, że była dobra i zdrowa.
Składniki
- 2 szklanki płynnego miodu lipowego
- 0.55 l spirytusu
- 2 goździki
- 1.5 szklanki kwiatów lipy
- 1.5 cytryny
Sposób przygotowaniaTrzy tygodnie przed kwitnieniem lipy zagotuj 1/2 l wody z goździkami, ostudź i dodaj miód. Wszystko razem wymieszaj. Wlej 1/2 l spirytusu, ponownie wymieszaj i wlej do dużego naczynia szklanego, najlepiej słoja. Szczelnie zamknij i odstaw na 3 tygodnie. Co parę dni potrząsaj słojem.
Potem dodaj świeżo zebrane kwiaty lipy i odstaw słój na 2 tygodnie w ciemne miejsce. Potem zlej nalewkę przez sitko wyłożone bawelnianą , czystą szmatką ( teraz możemy to zastąpić np. filtrami do kawy) i wlej przez wyparzony lejek do butelki. Cytryny umyj i sparz. Cienko obierz skórkę z połowy owocu, przełóż ją do małego słoiczka i zalej resztą spirytusu. Odstaw na 2 dni. Do nalweki dodaj sok z cytryny i alkohol, którym zalano skórki. Wszystko razem wymieszaj i postaw w chłodnym i ciemnym miejscu na kilka dni. Potem przecedź nalewkę i trzymaj ją z dala od chętnych na nią przez okolo pół roku. Po tym czasie nadaje się do picia w małych ilościach. doskonała na dolegliwości przeziębieniowe.