2011.06.23 21:17
Nie wiem, czy Ci o to chodziło, ale mam przepis na stefankę, w której wykorzystuje się kaszę mannę do masy.
ciasto
60 dag mąki, 20 dag cukru, 7 dag margaryny, 1/2 łyżki sody, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia , 4 łyżki mleka i 2 jajka
Rozpuścić, podgrzewając, cukier z mlekiem i margaryną . Do mąki wbić jajka , dodac sode i proszek do pieczenia. Potem dodać przestudzoną masę mleczną i zagnieść ciasto jak na kluski. Wyrobione ciasto podzielić na 3 części, rozwałkować i piec placki na złoty kolor w prostokątnych foremkach.
Masa
4 szklanki mleka, 5 pełnych łyżek manny, 12 dag cukru, 1 cukier waniliowy
Zagotować, wystudzić i przełożyć wystudzone placki
polewa
10dag margaryny lub masła, 12 dag cukru, 3 łyżeczki kakao, 2 łyżki mleka
Wszystko razem rozpuścić i przestudzić.
Smarować gotowe ciasto.
Stefanka jest dobra po dwóch dniach przechowywania w lodówce.