2011.08.26 20:09
Kotlety ziemniaczane
Ziemniaki rozgniatamy widelcem, dodajemy posiekaną cebulę i zieleninę oraz jajko, doprawiamy solą i pieprzem. Z masy formujemy kotlety, obtaczamy w mące i smażymy na złoty.
Kluski śląskie
Ziemniaki mielimy, przekładamy do dużej miski i dzielimy na cztery części. Wyciągamy jeden ,,trójkąt" i przekładamy do reszty masy. W miejsce ,,trójkąta" wsypujemy mąkę zwykłą i ziemniaczaną, mniej więcej po równo. Dodajemy jajko i zagniatamy całą masę. Formujemy okrągłe kluseczki z dziurką po środku. Tackę na której je ułożymy posypujemy mąką, aby kluski się do niej nie przykleiły. Gotujemy wodę z dodatkiem soli, kluseczki wrzucamy na wrzątek i czekamy aż wypłyną. Odcedzamy. Podajemy z masłem albo gulaszem.