![]() | ![]() | ![]() |
![]() | ![]() | ![]() |
![]() |
Czyli jest to substancja rakotwórcza, kolejna...
Chyba najgorsze, że może też się znajdować w herbatnikach dla dzieci.
![]() | ![]() | ![]() |
![]() |
![]() | ![]() | ![]() |
![]() |
Żywność generująca akrylamid podczas gotowania to przede wszystkim:kawa, czekolada, frytki, czipsy ziemniaczane, produkty zbożowe, krakersy, chleb, herbatniki.
Najtrudniej to chyba byłoby niektórym zrezygnować z kawy.
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Poszukałam więcej informacji o akrylamidzie i doczytałam się w wikipedii, że:
- największy udział w ogólnym spożyciu akrylamidu mają chipsy i frytki (16–30%), chrupki ziemniczane (6–46%), kawa (13–39%), ciasta, ciastka i herbatniki (10–20%) oraz chleb i inne gatunki pieczywa (10–30%);
- istnieją sposoby na zmniejszenie stopnia narażenia na działanie akrylamidu, ale szkoda, ze nie podano jakie, a odnośniki nie działają :( jestem też ciekawa, czy producentom zależy w ogóle na ograniczeniu akrylamidu, bo jak widać firma Nestle nie zamierza nic z tym robić - na pewno nie kupię już ciasteczek tej firmy dla dzieci, takich z niebieskim misiem
- polscy naukowcy też badali akrylamid:
http://www.naukawpolsce.pap.pl/palio/html.run?_Instance=cms_naukapl.pap.pl&_PageID=1&s=szablon.depesza&dep=359122
- wyniki badań wykazały też, że zawartość akrylamidu w pożywieniu przygotowywanym w domu jest minimalna w porównaniu do produkcji przemysłowej lub prowadzonej w restauracjach czyli wynika z tego, zeby bazować na produktach przygotowywanych w domu, jak najmiej kupowac gotowych.
1001 pytań i odpowiedzi na kazdy temat. Jeżeli chcesz się dowiedzieć więcej zajrzyj tutaj.