Ekorodzice

agnieszka (postów: 165) Użytkownik portalu
66 punktów
2011.03.24 13:39
Od niedawna całkowicie zrezygnowaliśmy z tradycyjnych smarowideł i korzystamy z masła wegetariańskiego tj kremowej pasty z awokado. Wystarczy zmieszać ze sobą awokado tofu, trochę orzechów i sokiem z cytryny i powstaje pyszny zamiennik polecany dla alergików polecam przepis pod spodem!
agnieszka (postów: 165) Użytkownik portalu
66 punktów
2011.03.24 13:42
Masło wegetariańskie( z awokado) przepis

1 awokado
50g pokruszonego tofu
25g zmielonych orzechów( osoby uczulone na orzechy powinny zrezygnować z tego składnika)
1 łyżka soku z cytryny


Składniki mieszamy w blenderze na papkę, doprawiamy i jemy SMACZNEGO!
hkama (postów: 197) Użytkownik portalu
52 punktów
2011.05.11 22:10
Masło wegetariańskie( z awokado) przepis

1 awokado
50g pokruszonego tofu
25g zmielonych orzechów( osoby uczulone na orzechy powinny zrezygnować z tego składnika)
1 łyżka soku z cytryny

Składniki mieszamy w blenderze na papkę, doprawiamy i jemy SMACZNEGO!


Można też zrobić bez tofu i orzechów, które sa silnym alergenem niestety.

A jak wybierasz dobre awokado? Pytam bo zawsze mam z tym problem.
Konto użytkownika zostało zablokowane lub skasowane
amyblush (postów: 1) Użytkownik portalu
10 punktów
2011.06.27 11:08
dziękuję za bardzo fajny przepis na pastę z awokado, mam tylko jedno pytanie jak długo można takie masło przechowywać?
hetmanka (postów: 222) Użytkownik portalu
40 punktów
2011.06.27 21:29
Ja stosuje masło z avocado zamiast masła. Znam trochę prostszy sposób

1 avocado
1 cebula
sól, pieprz, sok z cytryny- do smaku

Wybieram łyżeczką miąższ, kroje cebulę. Blenderuje, doprawiam do smaku i wkładam na 5 minut do lodówki.


hetmanka (postów: 222) Użytkownik portalu
40 punktów
2011.06.27 21:29
Masło wegetariańskie( z awokado) przepis

1 awokado
50g pokruszonego tofu
25g zmielonych orzechów( osoby uczulone na orzechy powinny zrezygnować z tego składnika)
1 łyżka soku z cytryny

Składniki mieszamy w blenderze na papkę, doprawiamy i jemy SMACZNEGO!


Można też zrobić bez tofu i orzechów, które sa silnym alergenem niestety.

A jak wybierasz dobre awokado? Pytam bo zawsze mam z tym problem.

Świeże awokado ma zielony kolor, ewentualnie na powierzchni może pojawić się żółty rumień. Dojrzały owoc powinien być twardy z błyszczącą, lekko chropowatą skórką. Miąższ awokado musi być zbity i ściśle przywierający do pestki.

 Pastę z awokado można przechowywać w lodówce 2/3 dni
Treść zmieniona przez ADMIN 2011.06.27 21:57
iaera (postów: 437) Użytkownik portalu
78 punktów
2012.01.28 16:51
Jeszcze przepis na pastę z awokado. Pół awokado, kawałek piersi z kurczaka, 2 łyżki zielonego groszku, najlepiej żeby był świeży, ja dałam z puszki, przyprawić szczyptą soli, ulubionymi ziołami i zmiksować na gładką papkę. Super do kanapek, albo krakersów na imprezę.
Gruszka, jabłko, a może klepsydra? Sprawdź swój kształt!

Quizy

1001 pytań i odpowiedzi na kazdy temat. Jeżeli chcesz się dowiedzieć więcej zajrzyj tutaj.

 

 

Zobacz wszystkie »
Pieluchy wielorazowe podbiły już serca wielu ekomam. O ich zaletach mówi się coraz głośniej i śmielej… W jaki sposób wielorazówki zaskarbiły sobie przychylność rodziców? I dlaczego tradycyjne jednorazówki są zmorą ekologów? Rozwiąż quiz i dowiedz się więcej...
Najlepsze prezenty świąteczne
zrobione własnoręcznie np. techniką decoupage
praktyczne, takie które przydadzą się w domu, a nie będą tylko ozdobą
dobra książka - ma szanse trafić w gust każdego
karta podarunkowa
inne