Cena dla mnie też odgrywa
rolę - oliwa z oliwek jest bardzo droga, dlatego do smażenia używam niedocenianego zazwyczaj, ale zdrowego jednak oleju rzepakowego.
Lubię domowe wypieki, bo kupnym coraz mniej ufam. Dlatego szukam czegoś dobrego do wypieku ciasteczek. W sumie dla mnie i córci może być to masło.
Ale chciałabym znaleźć jakąś dobrą margarynę roślinną, niestety czytając ich składy nie mogę dojść z tym ładu. Czy w ogóle znaję na naszym rynku taką?
Mam podobny problem. Tez cholesterol szaleje, a budżet ograniczony Ja ciągle piekę. Masło i olej kokosowy dla małej. Margaryna lub olej rzepakowy dla nas.
Olej kokosowy wysokiej jakości,nierafinowany, niefermentowany wcale nie musi byc niezdrowy, jesli wezmie sie pod uwage jego budowę chemiczna (medium chain triglycerides, MCT's). Moze byc swietnym zrodlem energii dodanym do rożnych potraw, uzywanym do smazenia, czy w kosmetyce. Poza tym jako duze zrodlo tluszczow nasyconych ale o innej budowie chemicznej podnosi dobry cholesterol, zwieksza metabolizm i zawiera antyoksydanty. Osobiscie jem codzien od paru lat lyzeczke takiego "prawdziwego oleju kokosowego", uzywam do pieczenia, gotowania w domu i moj cholesterol i dzieci jest w normie. To moja lyżeczka energii z rana przed silownia i calym porannym zamieszaniem