UWAGA ! Z olejem palmowym mamy do czynienia, gdy w składzie podanym na etykiecie znajdziemy:
- olej palmowy
- olej roślinny
- tłuszcz roślinny
- tłuszcz roślinny utwardzany.
Jeśli chodzi o kokosowy to rzadziej go stosują, bo jest droższy. Ja ciągle piekę na kokosowym oleju, ale sama więc wiem jakiej jakości olej dodaję. Ciasteczka robię w 20 min przy 4 dzieci . Szybciej jak wyprawa do sklepu.Polecam
My unikamy margaryny i tłuszczów utwardzanych. Własciwie nie kupujemy gotowych smakołyków bo większośc z nich, tak jak napisałaś, zawieraja utwardzane.
Piękę na oliwie z oliwek a do ciast używam masło lub olej słonecznikowy.
Cena dla mnie też odgrywa rolę - oliwa z oliwek jest bardzo droga, dlatego do smażenia używam niedocenianego zazwyczaj, ale zdrowego jednak oleju rzepakowego.
Lubię domowe wypieki, bo kupnym coraz mniej ufam. Dlatego szukam czegoś dobrego do wypieku ciasteczek. W sumie dla mnie i córci może być to masło.
Ale chciałabym znaleźć jakąś dobrą margarynę roślinną, niestety czytając ich składy nie mogę dojść z tym ładu. Czy w ogóle znaję na naszym rynku taką?
1001 pytań i odpowiedzi na kazdy temat. Jeżeli chcesz się dowiedzieć więcej zajrzyj tutaj.