Ekorodzice

hetmanka (postów: 222) Użytkownik portalu
40 punktów
2013.05.06 11:33
Nie wiem czy zdajecie sobie sprawę, ale w twardych margarynach, oleju palmowym czy kokosowym również znajdują się szkodliwe nasycone kwasy tłuszczowe, takie same jak w tłuszczach odzwierzęcych. Ba, podczas gdy masło ma ok. 55 proc. tłuszczów
nasyconych a smalec ok. 47, olej palmowy ma 51 proc. szkodliwych tłuszczów, a rekordzista - kokosowy- aż 91 proc.! Bardzo mnie to zmartwiło, bo jak czytałam naturalny olej palmowy czy kokosowy to uważałam, że ciastko, czy smarowidło jest ZDROWE;/
Okazuje się, że prawie wszystkie tłuszcze przemysłowe do produkcji ciastek, batonów czy dań gotowych są produkowane z najtańszego oleju palmowego i kokosowego, dlatego właśnie należy się ich wystrzegać... Tylko jak to sprawdzić?
wielodzietna (postów: 332) Użytkownik portalu
310 punktów 310 punktów 310 punktów 310 punktów
2013.05.06 14:08

UWAGA ! Z olejem palmowym mamy do czynienia, gdy w składzie podanym na etykiecie znajdziemy:

- olej palmowy

- olej roślinny

- tłuszcz roślinny

- tłuszcz roślinny utwardzany.


Jeśli chodzi o kokosowy to rzadziej go stosują, bo jest droższy.  Ja ciągle piekę na kokosowym oleju, ale sama więc wiem jakiej jakości olej dodaję. Ciasteczka robię w 20 min przy 4 dzieci . Szybciej jak wyprawa do sklepu.Polecam

HAART (postów: 395) Użytkownik portalu
226 punktów 226 punktów 226 punktów
2013.05.07 10:01
My unikamy margaryny i  tłuszczów utwardzanych. Własciwie nie kupujemy gotowych smakołyków bo większośc z nich, tak jak napisałaś, zawieraja utwardzane.
Piękę na oliwie z oliwek a do ciast używam masło lub olej słonecznikowy.

Mój KREATYWNY BLOG www.haart.pl
hetmanka (postów: 222) Użytkownik portalu
40 punktów
2013.05.07 16:04
My unikamy margaryny i  tłuszczów utwardzanych. Własciwie nie kupujemy gotowych smakołyków bo większośc z nich, tak jak napisałaś, zawieraja utwardzane.
Piękę na oliwie z oliwek a do ciast używam masło lub olej słonecznikowy.



Olej słonecznikowy nadaje się do pieczenia?
HAART (postów: 395) Użytkownik portalu
226 punktów 226 punktów 226 punktów
2013.05.08 10:12
Mięsa pieke z oliwą
Cista pieke z olejem słonecznikowym lub masłem

Mój KREATYWNY BLOG www.haart.pl
miraga_ (postów: 253) Użytkownik portalu
40 punktów
2013.05.08 19:31
A możecie doradzić jakieś konkretne margaryny roślinne w kostkach i coś do smarowania chleba.
Bo ja czytam, i czytam na ten temat i już sama nie wiem.
Masło odpada u nas, bo mąż musi obniżyć cholesterol.

Gdzie mogę to używam olej rzepakowy, olej lniany czy olej z pestek dyni. Ale czasem potrzebuję margaryny roślinnej do niektórych wypieków.
http://www.ekorodzice.pl/blogi2805,inne-notki.html http://miraga80.blogspot.com/
mama_Igorka (postów: 391) Użytkownik portalu
52 punktów
2013.05.09 12:20
 Ja oliwy z oliwek używam do wypieków, smażenia i smarowania chleba. Po co Ci margaryna? Wiadomo, że jest tańsza, ale ja nie znam sprawdzonej. Czasem pieke na kokosowym oleju lub maśle 80%.
miraga_ (postów: 253) Użytkownik portalu
40 punktów
2013.05.09 12:39

Cena dla mnie też odgrywa rolę - oliwa z oliwek jest bardzo droga, dlatego do smażenia używam niedocenianego zazwyczaj, ale zdrowego jednak oleju rzepakowego.

 

Lubię domowe wypieki, bo kupnym coraz mniej ufam. Dlatego szukam czegoś dobrego do wypieku ciasteczek. W sumie dla mnie i córci może być to masło.

Ale chciałabym znaleźć jakąś dobrą margarynę roślinną, niestety czytając ich składy nie mogę dojść z tym ładu. Czy w ogóle znaję na naszym rynku taką?

 

http://www.ekorodzice.pl/blogi2805,inne-notki.html http://miraga80.blogspot.com/
HAART (postów: 395) Użytkownik portalu
226 punktów 226 punktów 226 punktów
2013.05.10 09:49
miraga - nie znam dobrej margaryny.
Wszystkie maja swiństwa typu utwardzane tłuszcze, dodatki itp. Dlatego sa tańsze od masła.
Na ciasta szukam przepisów z olejem bo wówczas wychodzi taniej.

Mój KREATYWNY BLOG www.haart.pl
miraga_ (postów: 253) Użytkownik portalu
40 punktów
2013.05.10 10:34
Masło u nas odpada ze względu na problemy męża z cholesterolem.

Poszukałam trochę w necie i znalazłam do smarowania:
Rama Oliveo
według producenta
nasyconych kwasów tłuszczowych (33g/100g)
kwasy tłuszczowe trans (<1g/100g)

Do wypieków stosuję najczęściej Kasię - ona zawiera 34g/100g nasyconych kwasów tłuszczowych, niestety na opakowaniu nie ma informacji o zawartości kwasów tłuszczowych trans.

Oczywiście dużo wypieków robię na oleju rzepakowym.
Na razie lepszej alternatywy nie znalazłam.
http://www.ekorodzice.pl/blogi2805,inne-notki.html http://miraga80.blogspot.com/
hetmanka (postów: 222) Użytkownik portalu
40 punktów
2013.05.11 19:24
Ja niestety też nie znalazłam zdrowej margaryny... Tej Ramy nie znam. Co do masła i cholesterolu nie wiem czy to nie mity Jest dużo więcej produktów, które zwiększają zły cholesterol ...
Gruszka, jabłko, a może klepsydra? Sprawdź swój kształt!

Quizy

1001 pytań i odpowiedzi na kazdy temat. Jeżeli chcesz się dowiedzieć więcej zajrzyj tutaj.

 

 

Zobacz wszystkie »
Pieluchy wielorazowe podbiły już serca wielu ekomam. O ich zaletach mówi się coraz głośniej i śmielej… W jaki sposób wielorazówki zaskarbiły sobie przychylność rodziców? I dlaczego tradycyjne jednorazówki są zmorą ekologów? Rozwiąż quiz i dowiedz się więcej...
Najlepsze prezenty świąteczne
zrobione własnoręcznie np. techniką decoupage
praktyczne, takie które przydadzą się w domu, a nie będą tylko ozdobą
dobra książka - ma szanse trafić w gust każdego
karta podarunkowa
inne