![]() |
![]() |
![]() |
Ten przepis na baton jest super :) A da sie użyć jakiś innych owoców? Bo u mnie akurat obie dziewczyny mają uczulenie na banany.
![]() | ![]() | ![]() |
mniam muszę spróbować... ale masło zamiast margaryny można? bo ja sie na pieczeniu nie znam...
![]() | ![]() | ![]() | ![]() |
![]() |
Podaje przepis na chrupki jabłkowe handmade. Wiem, że można je kupić teraz w ekosklepach, ale po co kupować, jak samemu można zrobić?
Chrupki jabłkowe
4-6 jabłek pokrojonych w plastry, sok z 1 cytryny, 1/4 szklanki soku jabłkowego, 1/2 szklanki płatków owsianych, 1/2 szklanki pełnej mąki pszennej do pieczenia, 1/4 szklanki uprażonych i zmielonych nasion sezamu, 1/4 filiżanki zmielonych orzechów, szczypta soli morskiej.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Połączyć płatki owsiane, mąkę, nasiona sezamu, orzechy, wodę, sok cytrynowy, sól i 2 łyżki soku jabłkowego, aby utworzyły kruszonkę. Ułożyć jabłka w wysmarowanym tłuszczem naczyniu żaroodpornym i polać resztą soku jabłkowego. Posypać jabłka połową kruszonki. Ułożyć drugą warstwę jabłek i posypać pozostałą kruszonką. Piec przez 40 minut.
![]() |
![]() | ![]() | ![]() | ![]() |
Właśnie znalazłam przepis w palce lizać na ciasto jagodowe zaczynam je testować Miejmy nadzieję, że sie w kuchni nie ugotuję:D
Ciasto jagodowe z limonką
1 i 1/3 szklanki (200 g) mąki pszennej
1/2 kostki (100 g) masła
1 szklanka (200 g) cukru
2 jajka
1/2 laski wanilii
1 łyżeczka skórki otartej z limonki
3 łyżki soku z limonki
200 g jagód
masło i tarta bułka (ok. 30 g) do natłuszczenia formy
Dekoracja:
1 łyżeczka skórki otartej z limonki (tylko zielona część)
1 łyżka cukru
100 g jagód
cukier puder
W rondelku roztop masło (powinno być ciepłe, ale nie gorące). Do rondelka wbij jajka, dodaj cukier i ziarenka wyłuskane z przeciętej wzdłuż laski wanilii (osłonkę możesz użyć do przygotowania prawdziwego cukru waniliowego). Całość miksuj mikserem lub trzepaczką rózgową ok. 1 minuty, następnie stopniowo, nie przerywając miksowania, dodaj przesianą mąkę, skórkę i sok z limonki i miksuj, aż masa będzie jednolita. Tortownicę o średnicy 24 cm natłuść masłem i wysyp bułką tartą. Do tak przygotowanej tortownicy wlej masę z ciasta. Na wierzch rozłóż jagody. Formę wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C i piecz 25-35 minut, aż ciasto się zrumieni i patyczek wbity w ciasto po wyjęciu będzie suchy (jeśli wierzch ciasta za szybko się zrumieni, przykryj je pergaminem i piecz dalej). Wyjmij z pieca i ostudź. Skórkę z limonki wymieszaj z cukrem. Upieczone ciasto posyp pozostałymi jagodami i mieszanką skórki z cukrem, a na koniec oprósz ciasto cukrem pudrem. Ciasto jagodowe możesz podawać z delikatnie ubitą śmietaną lub lodami waniliowymi.
Autor przepisu: Karin Herrström, Michał Godyń
![]() |
![]() |
Energetyczne kulki – bez pieczenia
Czego potrzebujesz?
Płatki owsiane – 1 szklanka
Wiórki kokosowe – 2/3 szklanki
Masło orzechowe – 1/2 szklanki
Siemię lniane – 1/2 szklanki
Miód – 1/3 szklanki
Cukier waniliowy – 1 łyżeczka
Przygotowanie:
Zmieszaj wszystkie składniki razem w misce. Odłóż do lodówki na około 0,5 godziny. Uformuj kulki i gotowe. Kulki możesz przechowywać w lodówce nawet do 1 tygodnia.
1001 pytań i odpowiedzi na kazdy temat. Jeżeli chcesz się dowiedzieć więcej zajrzyj tutaj.