Ten przepis na baton jest super :) A da sie użyć jakiś innych owoców? Bo u mnie akurat obie dziewczyny mają uczulenie na banany.
mniam muszę spróbować... ale masło zamiast margaryny można? bo ja sie na pieczeniu nie znam...
Podaje przepis na chrupki jabłkowe handmade. Wiem, że można je kupić teraz w ekosklepach, ale po co kupować, jak samemu można zrobić?
Chrupki jabłkowe
4-6 jabłek pokrojonych w plastry, sok z 1 cytryny, 1/4 szklanki soku jabłkowego, 1/2 szklanki płatków owsianych, 1/2 szklanki pełnej mąki pszennej do pieczenia, 1/4 szklanki uprażonych i zmielonych nasion sezamu, 1/4 filiżanki zmielonych orzechów, szczypta soli morskiej.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Połączyć płatki owsiane, mąkę, nasiona sezamu, orzechy, wodę, sok cytrynowy, sól i 2 łyżki soku jabłkowego, aby utworzyły kruszonkę. Ułożyć jabłka w wysmarowanym tłuszczem naczyniu żaroodpornym i polać resztą soku jabłkowego. Posypać jabłka połową kruszonki. Ułożyć drugą warstwę jabłek i posypać pozostałą kruszonką. Piec przez 40 minut.
Właśnie znalazłam przepis w palce lizać na ciasto jagodowe zaczynam je testować Miejmy nadzieję, że sie w kuchni nie ugotuję:D
Ciasto jagodowe z limonką
1 i 1/3 szklanki (200 g) mąki pszennej
1/2 kostki (100 g) masła
1 szklanka (200 g) cukru
2 jajka
1/2 laski wanilii
1 łyżeczka skórki otartej z limonki
3 łyżki soku z limonki
200 g jagód
masło i tarta bułka (ok. 30 g) do natłuszczenia formy
Dekoracja:
1 łyżeczka skórki otartej z limonki (tylko zielona część)
1 łyżka cukru
100 g jagód
cukier puder
W rondelku roztop masło (powinno być ciepłe, ale nie gorące). Do rondelka wbij jajka, dodaj cukier i ziarenka wyłuskane z przeciętej wzdłuż laski wanilii (osłonkę możesz użyć do przygotowania prawdziwego cukru waniliowego). Całość miksuj mikserem lub trzepaczką rózgową ok. 1 minuty, następnie stopniowo, nie przerywając miksowania, dodaj przesianą mąkę, skórkę i sok z limonki i miksuj, aż masa będzie jednolita. Tortownicę o średnicy 24 cm natłuść masłem i wysyp bułką tartą. Do tak przygotowanej tortownicy wlej masę z ciasta. Na wierzch rozłóż jagody. Formę wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C i piecz 25-35 minut, aż ciasto się zrumieni i patyczek wbity w ciasto po wyjęciu będzie suchy (jeśli wierzch ciasta za szybko się zrumieni, przykryj je pergaminem i piecz dalej). Wyjmij z pieca i ostudź. Skórkę z limonki wymieszaj z cukrem. Upieczone ciasto posyp pozostałymi jagodami i mieszanką skórki z cukrem, a na koniec oprósz ciasto cukrem pudrem. Ciasto jagodowe możesz podawać z delikatnie ubitą śmietaną lub lodami waniliowymi.
Autor przepisu: Karin Herrström, Michał Godyń
Energetyczne kulki – bez pieczenia
Czego potrzebujesz?
Płatki owsiane – 1 szklanka
Wiórki kokosowe – 2/3 szklanki
Masło orzechowe – 1/2 szklanki
Siemię lniane – 1/2 szklanki
Miód – 1/3 szklanki
Cukier waniliowy – 1 łyżeczka
Przygotowanie:
Zmieszaj wszystkie składniki razem w misce. Odłóż do lodówki na około 0,5 godziny. Uformuj kulki i gotowe. Kulki możesz przechowywać w lodówce nawet do 1 tygodnia.
1001 pytań i odpowiedzi na kazdy temat. Jeżeli chcesz się dowiedzieć więcej zajrzyj tutaj.