Ekorodzice

Renata.Ch. (postów: 381) Użytkownik portalu
60 punktów
2011.07.23 13:30
Często nie mam pomysłu, co podać dzieciom na drugie śniadanie albo podwieczorek, poza ,,tradycyjnymi" rzeczami typu jogurty, domowe budynie i kisiele itp. Szczególnie chodzi mi o proste i szybkie, ale zdrowe dania z owoców, o które teraz bardzo łatwo. Może na początek podam przepis na ,,Bananową przekąskę".
Banana kroimy na cienkie plasterki i układamy na talerzu. Posypujemy łyżką kakao i wstawiamy do lodówki na około godzinę. Można podać dzieciom od pierwszego roku życia, od warunkiem że nie są uczulone. Smacznego!
katia (postów: 30) Użytkownik portalu
20 punktów
2011.08.03 10:24
Chodzi Ci o coś co da się spakować schować i przewieźć bez szwanku czy coś, co można podać w ciągu dnia?
Renata.Ch. (postów: 381) Użytkownik portalu
60 punktów
2011.08.03 18:20
Raczej coś co można podać w domu w ciągu dnia.
Ekomamusia nastolatki i dwuletniej dziewczynki Mój blog: http://www.ekorodzice.pl/blogi1570,inne-notki.html
agnieszka (postów: 165) Użytkownik portalu
66 punktów
2011.08.08 10:23
U nas hitem okazały się owsiano- bakaliowe babeczki

Proporcje podane na około( 10-12 sztuk)
pół szklanki mleka
1 szklanka otrąb owsianych białka z 2 jaj 1 łyżeczka proszku do pieczenia. 3 lyżeczki miodu lipowego lub wielokwiatowego garść rodzynek ( ważne żeby przed pieczeniem je zmoczyć inaczej się przypalą)


JAK ZROBIĆ?

Połowę  szklanki  otrąb  i garść rodzynek sułtańskich zalewamy wrzącym mlekiem i odkładamy do ostygnięcia. Białka ubijamy na pianę. Mieszamy pozostałe składniki i dodajemy powoli ostudzona masę otrębową. Pozostawiamy na 10 min. Wkładamy do foremek i pieczemy 15 min (temp. 180 C).

Babeczki to wspaniały podwieczorek, drugie śniadanie lub deser dla dzieciaków i można zabrać je na spacer...


Renata.Ch. (postów: 381) Użytkownik portalu
60 punktów
2011.08.10 20:06
A ja ostatnio improwizowałam i stworzyłam Biedronkowe kanapeczki w wersji słonej i słodkiej. Przedstawiam przepis:

Biedronkowe kanapki

Składniki:

- 2-3 kajzerki

-masło

-2 pomidory

-czarne oliwki

-2-3 plastry szynki lub sera żółtego

- 2 łyżki jogurtu naturalnego

Przygotowanie:

1.Bułkę przekrawamy. W górnej części wycinamy trójkąt (ok. ¼). Spód smarujemy masłem. Nakładamy szynkę lub ser.

2.Pomidory myjemy i kroimy w ćwiartki, usuwamy gniazda nasienne. Miąższ nakładamy na kajzerkę tworząc skrzydła biedronki. Oliwki kroimy, smarujemy od spodu jogurtem naturalnym, robimy kropki i pyszczek.

W wersji słodkiej kajzerkę możesz zastąpić wieloziarnistą bułeczką z dodatkiem rodzynek i bakalii. Zamiast szynki użyj plasterków kiwi, pomidory zastąp arbuzem. Oliwki świetnie zastąpią za to borówki albo dość duże okazy czarnych porzeczek.


Ekomamusia nastolatki i dwuletniej dziewczynki Mój blog: http://www.ekorodzice.pl/blogi1570,inne-notki.html
hummus (postów: 13) Użytkownik portalu
20 punktów
2011.10.27 12:50
Polecam CIASTECZKA SEZAMOWE

250g sezamu
2 łyżki oliwy
2 łyżki mąki pszenno-żytniej
2 łyżki miodu
lejącego
woda

Mieszamy ziarno sezamowe, mąkę miód, oliwę i tyle wody, aby uzyskać gęste ciasto. Ciasto wyrobić i kłaść łyżką na pergaminie  małe kupki. piec w nagrzanym piekarniku 180 C ok 15 minut
katia (postów: 30) Użytkownik portalu
20 punktów
2011.10.27 12:58
BATON BANANOWY

1/3 szklanki utartego banana
1/4 margaryny
1 jajko
1 szklanka mąki
łyżka proszku do pieczenia
szczypta soli
3/4 szklanki cukru trzcinowego
łyżeczka cynamonu, kardamonu i goździków zmielonych
pół szklanki posiekanych orzechów
ćwierć szklanki śmietanki


Ucieram jajko z margaryną i cukrem, dodaje roztartego banana i makę, proszek do pieczenia i szczyptę soli, orzechy i śmietankę. Wlewam do nasmarowanej olejem prostokątnej tortownicy, pieke 25 minut. Jeszcze ciepłe ciasto polewam roztopiona prawdziwą gorzką czekoladą. Krajam ciasto na batony jak wystygnie. idealna przekąska na wyjście.
madzioch (postów: 173) Użytkownik portalu
40 punktów
2011.10.27 13:03
mniam muszę spróbować... ale masło zamiast margaryny można? bo ja sie na pieczeniu nie znam...
madzioch (postów: 173) Użytkownik portalu
40 punktów
2011.10.27 13:03
chodziło mi o baton bananowy:)
katia (postów: 30) Użytkownik portalu
20 punktów
2011.10.27 13:12
chodziło mi o baton bananowy:)


Nie robiłam z masłem ale podejrzewam, że różnicy nie będzie. Cukier tez można zastąpić pewnie syropem z agawy czy miodem, ale nie próbowałam więc nie chce wprowadzać w błąd...
katia (postów: 30) Użytkownik portalu
20 punktów
2011.10.27 13:24
Skoro wam się podoba, to wkleje jeszcze parę sprawdzonych, a nóż się przydadzą;D

KRAJANKA KOKOSOWO-ORZECHOWA
2 szklanki mąki
olej kokosowy 4 łyżki
50g masła
5 łyżek miodu
1 jajko całe białko+ żółtko
żółtko( tylko żółtko)

kardamon 2 łyzeczki
cynamon i zmielone goźdizki po pół łyżeczki

POLEWA:
jajko,
 białko,
3/4 szklanki cukier puder
1,5 szklanki wiórków kokosowych
3/4 posiekanych orzechów



Utrzeć żółtko i jajko z miodem, dodać masło, olej kokosowy i mąkę, kardamon,cynamon i gożdziki wyrobić razem jak kruszonkę. Wyłożyć na wysmarowana blachę.

Polewa: Ubić razem jajko i białko z cukrem pudrem, dodać kokos, orzechy Wymieszać, nałożyć na ciasto i piec 45minut w 180 stopniach. Po upieczeniu i wystygnięciu kroić na kwadraty. Można zabrać na piknik



Gruszka, jabłko, a może klepsydra? Sprawdź swój kształt!

Quizy

1001 pytań i odpowiedzi na kazdy temat. Jeżeli chcesz się dowiedzieć więcej zajrzyj tutaj.

 

 

Zobacz wszystkie »
Pieluchy wielorazowe podbiły już serca wielu ekomam. O ich zaletach mówi się coraz głośniej i śmielej… W jaki sposób wielorazówki zaskarbiły sobie przychylność rodziców? I dlaczego tradycyjne jednorazówki są zmorą ekologów? Rozwiąż quiz i dowiedz się więcej...
Najlepsze prezenty świąteczne
zrobione własnoręcznie np. techniką decoupage
praktyczne, takie które przydadzą się w domu, a nie będą tylko ozdobą
dobra książka - ma szanse trafić w gust każdego
karta podarunkowa
inne