JAK ZROBIĆ?
Połowę
szklanki otrąb i garść rodzynek sułtańskich zalewamy wrzącym mlekiem i odkładamy do ostygnięcia. Białka ubijamy na pianę.
Mieszamy pozostałe składniki i dodajemy powoli ostudzona masę otrębową.
Pozostawiamy na 10 min. Wkładamy do foremek i pieczemy 15 min (temp. 180 C).
Babeczki to wspaniały podwieczorek, drugie śniadanie lub deser dla dzieciaków i można zabrać je na spacer...
Biedronkowe kanapki
Składniki:
- 2-3 kajzerki
-masło
-2 pomidory
-czarne oliwki
-2-3 plastry szynki lub sera żółtego
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
Przygotowanie:
1.Bułkę przekrawamy. W górnej części wycinamy trójkąt (ok. ¼). Spód smarujemy masłem. Nakładamy szynkę lub ser.
2.Pomidory myjemy i kroimy w ćwiartki, usuwamy gniazda nasienne. Miąższ nakładamy na kajzerkę tworząc skrzydła biedronki. Oliwki kroimy, smarujemy od spodu jogurtem naturalnym, robimy kropki i pyszczek.
W wersji słodkiej kajzerkę możesz zastąpić wieloziarnistą bułeczką z dodatkiem rodzynek i bakalii. Zamiast szynki użyj plasterków kiwi, pomidory zastąp arbuzem. Oliwki świetnie zastąpią za to borówki albo dość duże okazy czarnych porzeczek.
chodziło mi o baton bananowy:)
1001 pytań i odpowiedzi na kazdy temat. Jeżeli chcesz się dowiedzieć więcej zajrzyj tutaj.