![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Dzieciom lepiej nie słodzić posiłków w ogóle! Jeśli chcemy urozmaicić danie, warto ugotować je z dodatkiem daktyli, moreli czy rodzynek.
Sporadycznie można używać syropu klonowego, słodu jęczmiennego, agawy. Ksylitol może mieć działanie silnie przeczyszczające, ponieważ dzieci nie mają jeszcze wszystkich enzymów trawiennych i mogą sobie nie poradzić z tego typu środkiem. Cukier rafinowany jest bardzo szkodzi - jest pożywką dla grzybów i pasożytów, znacznie osłabia odporność. Cukier trzcinowy jest lepszym produktem, ale nie jest polecany dzieciom.
![]() |
Nie słodzę ani herbaty, pod jakąkolwiek postacią ani kawy zbożowej, bo innej nie pijam. Nauczyłam się nie słodzić napojów juz jako nastolatka, podczas manii odchudzania ;)
Słodzę inne potrawy cukrem trzcinowym, róznymi syropami i melasami eko (winogronowym, daktylowym, z agawy, klonpwym) miodem (na zimno), ksylitolem i stewią. Czasami dla słodkiego smaku dodaje do potrawy suszonej śliwki lub daktyli. Kiedyś udało mi sie kupic w aptece erytritol. Ani ksylitol ani erytritol nie powdowały u mnie efektów przeczyszczających.
1001 pytań i odpowiedzi na kazdy temat. Jeżeli chcesz się dowiedzieć więcej zajrzyj tutaj.