2011.08.10 17:01
Trochę się spóźniam z odpowiedzią, ale z tego co się orientuję, to tykwę przed rozpoczęciem korzystania moczy się na noc w garnku z wodą, obciążając dno, żeby nie wypłynęła. To jest gwarancja, że nie będzie przeciekać. Ponadto nie należy wysypywać z niej zużytej mate - cały czas tykwa powinna być pełna!!!
Ja osobiście polecam yerbę, ale wysokogatunkową. Nie wierzcie, że kilogram za 19 zł w cenie detalicznej będzie smaczny ;) Dobra mate ma świeży orzeźwiający smak. Zgodzę się natomiast, że mate prażona (o brązowym kolorze) smakuje jak pety, ale ona jest dla wytrawnych smakoszy ;)
Jeśli ktoś nie potrafi przyzwyczaić się do smaku, polecam mate smakową - rewelacja!!!
Ja gdy przez kilka miesięcy piłam mate, przestałam zupełnie się pocić i chyba powrócę do tego rytuału :) Mate jest dobra na wszystko. Faktycznie obrosła w legendy, ale według mnie jest rewelacyjna.
Latem można zalewać zimną wodą. Nawet gdy woda jest w temperaturze pokojowej, mate chłodzi i orzeźwia. Ja to uwielbiam :)