donka23
(postów: 33)
Użytkownik portalu
2011.06.23 13:00
Do tej pory przygotowuje ją wg przepisu pani Edyty Adamskiej
1 szklanka kaszy jaglanej,
1 i 1/2 szklanki wody,
1szklanka mleka,
1 łyżka oliwy z oliwek,
1 łyżka masła,
1 łyżka suszonego koperku,
1 cebula,
1 czerwona papryka,
2 łyżki parmezanu
W garnku trzeba rozpuścić oliwę z oliwek i masło, udusić obraną, drobno pokrojoną cebulę, drobno pokrojoną paprykę. Kaszę przesypać do sitka, opłukać zimną wodą, odsączyć i dodać do podduszonej cebuli i papryki. Poddusić razem przez kilka minut. Zalać gorącym mlekiem i gorącą wodą, wymieszać i gotować na małym ogniu pod przykryciem na małym ogniu. Kasza jest gotowa po ok. 30 minutach. Przed końcem gotowania dodać koperek i wymieszać
Kiedy kasza jest już miękka i zjadliwa, zdejmujemy ją z ognia, solimy do smaku, dodajemy parmezan i dokładnie mieszamy. Ja taką kaszę jem z różnymi sosami np. sosem z sera owczego lub prowansalskim, ale można robić przeróżne miksy
Ostatnia zmiana: 2011.06.23 13:01