Soja potrafi bardzo uczulać. Objawy (przynajmniej u nas ) jak po alergii na mleko -czerwone plamy na buzi i ciele, u mojego męża na ciele. Odnośnie GMO powinna być informacja czy soja jest modyfikowana czy nie...Osobiście nie mam zaufania do soi... Moja córka miała alergię na mleko krowie (teraz już nie ma).
To prawda soja może uczulać ( uczulenie wywołuje komponent białkowy ziarna soi.) Ponadto warto wiedzieć, że dzieci uczulone na białko mleka krowiego, mogą uczulić się
na mleko sojowe z dnia na dzień i jest to dość powszechne zjawisko;/
Mamago, nie wiem jednak skąd taki sceptycyzm u Ciebie do soi? Rozumiem mąż i dzieci jej nie tolerują, ale ty nie powinnaś z niej rezygnować. Mam córkę uczuloną na orzechy arachidowe i soję, co nie oznacza, że ja muszę z niej rezygnować. Dla wegusów nie ma dnia bez soi! Osoby jedzące mięso tez powinny wprowadzać do swojej diety to strączkowe warzywo, bo wykluczając je z jadłospisu wiele tracą. Warto pamiętać, że:
kilogram soi =
33 jajka=
6 litrów pełnotłustego
mleka=
2,5 kg mięsa=
witaminy B1, B2, B6, PP,
E, K, A i C = potas =magnez = fosfor = wapń= żelazo = lecytyna.Soja posiada właściwości antymiażdżycowe i
podwyższające odporność organizmu. Stwierdzono, że może być pomocna w
obniżaniu poziomu "złego" cholesterolu i w profilaktyce osteoporozy.
Białko
to w porównaniu z białkiem zwierzęcym w znacznie mniejszym stopniu
powoduje utratę wapnia. WARTO WIEDZIEĆ: Soja jest
jedyną rośliną zawierającą
kompletne białko,czyli osiem podstawowych aminokwasów które są niezbędne
dla organizmu dorosłego człowieka.