zeberka
(postów: 166)
Użytkownik portalu
2010.05.18 13:29
Zakładam wątek, bo denerwuje mnie gdy ludzie wyrzucają jedniodniowy chleb do kosza. Z domu wyniosłam poszanowanie do chleba i nigdy go nie wyrzucam. Oczywiście nie pasę mojej rodziny czerstwiakiem, ale robię np kwas chlebowy
PRZEPIS:
5l wody, 20 dag czerstwego chleba razowego( mogą być same skórki) 25-30 dag cukru, 1 dag rodzynek, 1 dag drożdży, skórka pomarańczowa
Czerstwy chleb kroję, zalewam przegotowana woda z cukrem dodaje rozpuszczone drożdże i skórkę pomarańczową Pozostawiam na noc pod przykryciem Następnego dnia przelewam do wyparzonych butelek wkładając do każdej pare rodzynków. Korkuję i przywiązuje sznurkami Pozostawiam w chłodnym miejscu i następnego dnia jest już gotowy do spożycia
A wy co robicie ze starym chlebem?