Ekorodzice

zeberka (postów: 166) Użytkownik portalu
41 punktów
2010.05.18 13:29
Zakładam wątek, bo denerwuje mnie gdy ludzie wyrzucają jedniodniowy chleb do kosza. Z domu wyniosłam poszanowanie do chleba i nigdy go nie wyrzucam. Oczywiście nie pasę mojej rodziny czerstwiakiem, ale robię np kwas chlebowy

PRZEPIS:
5l wody, 20 dag czerstwego chleba razowego( mogą być same skórki) 25-30 dag cukru, 1 dag rodzynek, 1 dag drożdży, skórka pomarańczowa

Czerstwy chleb kroję, zalewam przegotowana woda z cukrem dodaje rozpuszczone drożdże i skórkę pomarańczową Pozostawiam na noc pod przykryciem Następnego dnia przelewam do wyparzonych butelek wkładając do każdej pare rodzynków. Korkuję i przywiązuje sznurkami Pozostawiam w chłodnym miejscu i następnego dnia jest już gotowy do spożycia

A wy co robicie ze starym chlebem?
zeberka (postów: 166) Użytkownik portalu
41 punktów
2011.01.01 23:18
 do pulpecik: Przepis jest na kwas do picia. Gotowy kwas ma trwałość 3-4 dni i jest bardzo smaczny, orzeźwia, doskonale gasi pragnienie, a przy tym jest zdrowy: wzmacnia odporność, reguluje trawienie i wspomaga leczenie wielu dolegliwości. Smacznego
Ostatnia zmiana: 2011.01.01 23:18
gottrina (postów: 53) Użytkownik portalu
20 punktów
2011.01.28 19:50

Ja stary chleb maczam w jajku i przypiekam na patelni. Pychota.

Konto użytkownika zostało zablokowane lub skasowane
Renata.Ch. (postów: 381) Użytkownik portalu
60 punktów
2011.07.23 13:16
Staram się nie kupować chleba ,,na zapas", ale wiadomo, że zwykle zostają jakieś resztki.  Z chleba który jest tylko trochę czerstwy przygotowuję grzanki w piekarniku, a z bardziej ,,wiekowego" bułkę tartą. Kromki układamy na blaszce i wystawiamy na kilka dni w nasłonecznione miejsce, np. na parapet. Później mielimy i gotowe. Bułka praktycznie niczym nie różni się od takiej ze sklepu.
Ekomamusia nastolatki i dwuletniej dziewczynki Mój blog: http://www.ekorodzice.pl/blogi1570,inne-notki.html
choroba-na-smierc (postów: 310) Użytkownik portalu
44 punktów
2011.07.23 14:15
Ja robię zupę z przepisu Marty Gessler, który gdzieś mi się zapodział... W każdym razie ciemny chleb namaczamy, podgotowujemy i ewentualnie doprawiamy (choć dla mnie sam chleb jest wystarczająco słony). Blendujemy, dodajemy łyżkę masła i obowiązkowo łyżkę kminku!!! Dalej improwizujemy - polecam przed lub po miksowaniu dodać ziaren słonecznika (jeśli nie było w chlebie) bądź jakieś zioła.
Naturalne kosmetyki www.gaj-oliwny.pl: mydło aleppo, czarne mydło savon noir, masło shea, olejek migdałowy, olej nigella i cała reszta dóbr.
wielodzietna (postów: 332) Użytkownik portalu
310 punktów 310 punktów 310 punktów 310 punktów
2011.07.25 09:46
Ja robię zupę z przepisu Marty Gessler, który gdzieś mi się zapodział... W każdym razie ciemny chleb namaczamy, podgotowujemy i ewentualnie doprawiamy (choć dla mnie sam chleb jest wystarczająco słony). Blendujemy, dodajemy łyżkę masła i obowiązkowo łyżkę kminku!!! Dalej improwizujemy - polecam przed lub po miksowaniu dodać ziaren słonecznika (jeśli nie było w chlebie) bądź jakieś zioła.


Mniam mniam pycha! Koniecznie wypróbuje!
basiakakli (postów: 17) Użytkownik portalu
10 punktów
2011.10.10 16:29

U mnie w domu ciągle zostaje chleb lub bułki. Synek często nie zjada do końca bułek. Wysuszam takie bułki aż będą twarde jak kamień a później mielę na bułkę tartą. Chleba nie mielę. Kroję go w kostkę i podpiekam w piekarniku na grzanki. Często robie grzanki w tosterze. Do tego tylko ser i kechup. Pycha. Ostatnio zaczełam robić w chleba zapiekanki. Smaruję chleb masłem/margaryną i kładę żółty ser. Zapiekam w piekarniku aż do roztopienia sera, jakieś 10 minut w 180 stopniach. Chleb smażony jest pyszny. Obtaczam go w jajku i bułce tartej. Mniam, mniam. Czasami mrożę chleb.

Gruszka, jabłko, a może klepsydra? Sprawdź swój kształt!

Quizy

1001 pytań i odpowiedzi na kazdy temat. Jeżeli chcesz się dowiedzieć więcej zajrzyj tutaj.

 

 

Zobacz wszystkie »
Pieluchy wielorazowe podbiły już serca wielu ekomam. O ich zaletach mówi się coraz głośniej i śmielej… W jaki sposób wielorazówki zaskarbiły sobie przychylność rodziców? I dlaczego tradycyjne jednorazówki są zmorą ekologów? Rozwiąż quiz i dowiedz się więcej...
Najlepsze prezenty świąteczne
zrobione własnoręcznie np. techniką decoupage
praktyczne, takie które przydadzą się w domu, a nie będą tylko ozdobą
dobra książka - ma szanse trafić w gust każdego
karta podarunkowa
inne