![]() |
![]() | ![]() |
![]() |
Wnioski takie a nie inne wyciągnęłam min.po przeczytaniu tego postu:Słowem, tylko na podstawie własnych obserwacji uznałaś, że dziecko ma np. AZS. Wiesz co,a le nie tędy droga, choć to Twoje dziecko, ale takim leczeniem, gdy nie masz gwarancji, że ono faktycznie jest potrzebne możesz bardziej zaszkodzić niż pomóc.
Pisałaś, ze twoje dziecko ma AZS, zakładam po lekturze Twoich postów, że do tych wniosków doszłaś sama. Czy robiłaś np. dziecku badania pod kontem pasożytów? Bardzo często myli się AZS z pasożytami, które mogą być w organizmie dziecka i po ich zwalczeniu wszystkie objawy zakładane alergii mijają.
Podziwiam odwagę i przekonanie, że samemu wie się wszystko najlepiej. Ja wolę pójść do lekarza nawet z pierdołą,a by mieć gwarancję, że dziecku faktycznie nic nie jest a nie wierzyć tylko w swój instynkt i to co przeczytałam i dorobiłam sobie teorię.
Nic takiego nie napisałam. AZS został zdiagnozowany przez lekarza już wieeeeki temu. I nie napisałam, że wszystko wiem najlepiej, tylko, że chcę spróbowac z dietą- to nic groźnego, więc nie wiem skąd tyle złośliwości wobec mnie.
![]() |
Nie mozna stawiać diagnozy na oko i po lekturze stron w internecie:/ Zwlaszcza że chodzi o dziecko. Zrób mu próby uczuleniowe, poradź się lekarza.
Rozumiem Cie enigmo. Masz racje, ze nie wolno diagnozowac na oko, a lektury portali internetowych nie są wyrocznią. Testy uczuleniowe wykonuje się dopiero u 3 letniego dziecka, wcześniej nie ma sensu, bo wyniki nie są miarodajne (cytuję słowa lekarza).
![]() | ![]() | ![]() | ![]() |
![]() |
Nie mozna stawiać diagnozy na oko i po lekturze stron w internecie:/ Zwlaszcza że chodzi o dziecko. Zrób mu próby uczuleniowe, poradź się lekarza.
Rozumiem Cie enigmo. Masz racje, ze nie wolno diagnozowac na oko, a lektury portali internetowych nie są wyrocznią. Testy uczuleniowe wykonuje się dopiero u 3 letniego dziecka, wcześniej nie ma sensu, bo wyniki nie są miarodajne (cytuję słowa lekarza).
Ale można wykonać np. testy z krwi, które są już w miarę miarodajne. testy skórne wykonuje się u mniejszych dzieci, jednak generalnie preferuje się tak jak napisałaś po trzecim roku życia.
![]() |
Uważam, że zachowanie danda jest całkiem zdroworozsądkowe. Mój syn od 2 dni gorączkuje, nic innego mu nie dolega, ani katar, ani kaszel, zęby to już ma całą klawiaturę, stolec normalny, mocz też i co? Pobiegnę do lekarza i co mi powie, że trzeba czekać? A na zbicie gorączki nie daje, bo to oznaka, że organizm walczy, uodparnia się. Podobnie było ze skazą białkową, poszłam do "specjalisty" tylko po to by potwierdził moje przypuszczenia i usłyszałam "proszę dalej stosować to co Pani stosuje. Stówka się należy" ;/ Mam spore doświadczenie i w pierwszej kolejności ufam sobie i mężowi, z syna królika doświadczalnego nie będę robiła (a mnie tak traktowano jeszcze nie dawno). Jeśli tak jak piszesz zaobserwowałaś luźne stolce po zwiększonych dawkach glutenu to warto go ograniczyć, sprawdzić np. przez 2 tygodnie jak się będzie mały zachowywał. Ja na basen chodzę z mamą, która miała podobną do Twojej sytuacji, ale jej córcia dodatkowo często chorowała (plus wzdęty brzuszek i duża niedowaga), przeszła na dietę bezglutenową, bo sama taką stosuje i małej się polepszyło (z tego co wiem nie biegała do lekarza w celu diagnozy, tylko sama metodą diety eliminacyjnej doszła do tego, że córę uczula gluten). Popytam ją o przepisy ;]
![]() |
![]() | ![]() |
![]() |
![]() |
Lody bezglutenowe, bez jaj
Składniki:
150 ml bezglutenowego jogurtu owocowego (bez skrobi modyfikowanej, słodu jęczmiennego itp.) 200 ml tłustego mleka wafle stożki do lodów bezglutenowe (np. Glutenexu)Wykonanie :
Zmiksować mleko z jogurtem. Wlać do pojemnika i wstawić do zamrażalnika na parę godzin. Wyciągać łyżką do lodów i nakładać do wafelków.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Wielkanocna babka bezglutenowa
Składniki:
Wykonanie : Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić z cukrem na sztywną pianę z dodatkiem sody oczyszczonej, dodać kolejno żółtka, olej, koncentrat ciasta biszkoptowego z proszkiem do pieczenia oraz cukier waniliowy. Wszystko delikatnie i dokładnie wymieszać na jednolitą masę. Ciasto przełożyć do wysmarowanej formy. Piec w piekarniku w temperaturze około 180 °C przez 45-50 minut.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Tartaletki bezglutenoweSkładniki:
bezglutenowe ciasto kruche:
krem :
Do tego: 400 g owoców: malin, borówek, lub jagód
Wykonanie :
Wyklejone foremki włożyć do zamrażalnika w tym czasie rozgrzać piec do 200°C. Foremki wstawić do piekarnika i piec 10-15 minut aż spodki będą rumiane. Upieczone wyjąć i ostudzić.
Następnie żółtka ubić z cukrem, dodać skrobię i dokładnie wymieszać. Mleko zagotować z cukrem waniliowym, gorącym zalać powoli żółtka, mieszając. Krem zagotować na małym ogniu, energicznie mieszając. Gotowy posmarować po wierzchu masłem, przykryć folią żeby nie zrobiła się skorupka i ostudzić. Gdy wystygnie krem wyłożyć do wystudzonych miseczek i przybrać owocami.-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Gofry bezglutenowe
Składniki:
Wykonanie : Wymieszać wszystkie składniki, lub zmiksować. Smażyć na dobrze rozgrzanej gofrownicy.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Sernik bezglutenowy marscapone (na zimno)
Składniki:
Masa serowa:
Spód:
Dodatkowo:
Wykonanie : W blenderze zmielić bardzo drobno herbatniki. Zmieszać z miękkim masłem i wykleić dno niewielkiej tortownicy. Na to równo wyłożyć umyte, lub rozmrożone i dobrze odsączone maliny. Serek wymieszać dokładnie łyżką z cukrem pudrem, sokiem z cytryny. Kremówkę ubić na sztywno i dodać do masy serowej delikatnie mieszając. Masę wyłożyć na maliny, posypać startą czekoladą, lub kakao i wstawić na ok. 3 godziny do lodówki.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Sernik bezglutenowy (na dużą blachę)
Składniki: Masa serowa:
Spód: sporządzić z gotowej mieszanki na ciasto kruche (Glutenex, lub Celiko)
Wykonanie : Zrobić spód wg przepisu podanego na opakowaniu mieszanki. Wyłożyć ciasto na blachę. Następnie sporządzić masę serową - wymieszać, najlepiej przy pomocy miksera kolejno następujące składniki: 3 jaja, 6 żółtek, zmielony ser, olej, mleko, 3 szklanki cukru, cukier waniliowy, budynie. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180ºC i piec 45 minut. W tym czasie ubić pozostałe białka z niepełną szklanką cukru na sztywną pianę (można dodać trochę sody oczyszczonej Dr.Oetkera). Wyjąć sernik i rozłożyć ubitą pianę. Piec jeszcze 15 minut.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Tort czekoladowy bezglutenowy dla dzieci
Składniki na ciasto:
Składniki na krem czekoladowy:
225 g masła 450 g cukru pudru 6 łyżek kakao dwie łyżki esencji waniliowej trochę wody
Wykonanie : Nagrzać piekarnik do temperatury 160ºC, wysmarować olejem dwie tortownice o średnicy 20 cm. Następnie ubić mikserem jajka z cukrem na gęstą, gładką masę. Stopniowo dodawać roztopione masło, cały czas ubijając. Dodać esencję waniliową. Przesiać mąki, kakao i proszek do pieczenia. Dodać mleko i delikatnie wymieszać. Podzielić masę na dwie tortownice i rozprowadzić równo za pomocą łopatki. Piec ok. 45 min, po czym schłodzić i przekroić każde ciasto na pół w płaszczyźnie poziomej i skropić herbatą z cytryną.
Przygotować krem z miękkiego masła. Do niego dodać cukier, kakao i esencję stopniowo mieszając masę drewnianą łyżką. Być może trzeba będzie dodać 4 łyżki wody, aby masa była wystarczająco miękka. Ułożyć warstwy jedna na drugiej używając połowy kremu. Resztę rozprowadzić po wierzchu ciasta i po bokach. Udekorować świeżymi owocami.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Ciasto drożdżowe bezglutenowe z jagodami (duża blacha) do wyrobienia w automacie do chleba
Produkty na ciasto:
Inne składniki:
· 0,7 kg jagód (świeżych, mrożonych lub z kompotu – te muszą być dobrze odsączone) · cukier puder do posypaniaWykonanie:
1. masło rozpuścić, a następnie ostudzić
2. wszystkie składniki włożyć do foremki do automatu, wg kolejności: masło, mleko, żółtka, mąka, cukier, szczypta soli, drożdże
3. ustawić program „Ciasto rosnące” i włączyć automat
4. po zakończeniu realizacji programu, wyrośnięte ciasto wyłożyć na dużą blachę wysmarowaną tłuszczem
5. posypać jagodami
6. rozgrzać piekarnik do temperatury 1800C
7. blaszkę włożyć do piekarnika i piec około 30-40 minut
8.Po wyjęciu i wystudzeniu posypać cukrem pudrem
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Szarlotka bezglutenowa
Produkty na ciasto:
Wykonanie
Zimne masło posiekać nożem. Mąkę wymieszać z cukrami, proszkiem do pieczenia. Dodać masło i jaja. Wszystko dokładnie zagnieść. Podzielić na 2 kule i włożyć na ok. 30 minut do lodówki. Następnie wyłożyć na tortownicę 1 część ciasta. Na to starte jabłka posypane odrobiną cynamonu. Drugą część ciasta zetrzeć na tarce i posypać jabłka. Piec w temp. 180 C ok.. 30 minut (do zarumienienia ciasta).
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Muffinki bezglutenowe gruszkowo-imbirowe
Składniki (na 12 babeczek) :
Wykonanie : Rozgrzej piekarnik do temp. 200 ºC. Zmieszaj mąki, guar i proszek, cukry oraz mielony imbir. W innej misce połącz płynne produkty: śmietanę, olej, miód, jajka i zmieszaj z sypkimi produktami. Na koniec dodaj pokrojoną gruszkę i wymieszaj. Przełóż do foremek do muffinek wyłożonych papierkami do pieczenia, lub wysmarowanych tłuszczem. Następnie posyp muffinki cukrem brązowym i piecz 20 minut.
http://www.sklep-bezglutenowy.pl/przepisy-kulinarne/51-przepis-1.html
1001 pytań i odpowiedzi na kazdy temat. Jeżeli chcesz się dowiedzieć więcej zajrzyj tutaj.