![]() |
![]() |
Czas przygotowywania: 150 min (w tym nadzienia), czas pieczenia: ok. 40 min.
Składniki (na 4-6 porcji):
Nadzienie (sos mięsny):
Na polewę:
Sos beszamelowy:
450 ml mleka cebula obrana, przecięta na pół i nabita dwoma goździkami 6 ziaren pieprzu 4 łodyżki natki pietruszki 45 g masła 30 g mąki bezglutenowej mix (np. Mix Glutenexu, lub Mehl Dr Schär, lub Ekstra uniwersalny koncentrat
Do wykończenia: 280 g podgotowanych płatów makaronu lasagne (np. Makaron lasagne Dr. Schär)
Wykonanie : W grubym rondlu rozgrzać łyżkę oliwy. Smażyć cebulę do czasu, gdy się lekko przyrumieni. Dodać czosnek, marchew i smażyć 2 minuty. Dodać natkę i zioła. Dodać boczek i znów podsmażyć. Wyjąć boczek i warzywa i odstawić. Na pozostałej części rozgrzanej oliwy usmażyć mięso, mieszając, aby porozbijać grudki. Przełożyć do tego warzywa i boczek. Wlać wodę, lub wino, podać pomidory i koncentrat. Doprawić solą, pieprzem, gałką i listkiem laurowym. Doprowadzić do wrzenia, ciągle mieszając. Później zmniejszyć ogień do minimum i gotować ok. 70 min, mieszając od czasu do czasu. Dodać śmietanę i gotować dalej 45 min. Sos na nadzienie gotowy.
Przygotować sos beszamelowy: doprowadzić do wrzenia w rondlu mleko, cebulę z goździkami, pieprz i natkę pietruszki. Gotować na wolnym ogniu 10 minut, po czym zdjąć z ognia i odstawić na 20 min. Przecedzić przez sito i wyrzucić warzywa. W oddzielnym rondlu na małym ogniu roztopić masło i dodać mąkę bezglutenową. Wymieszać i smażyć 2 minuty, by się nie przyrumieniła. Doprowadzić przecedzone mleko do wrzenia. Trzymając rondel z mąką i masłem na małym ogniu, stopniowo dodawać mleko. Mieszać trzepaczką, żeby nie było grudek. Po dodaniu mleka całość gotować na małym ogniu ok. 9 minut. Cały czas mieszać łyżką drewnianą. Dodać następnie śmietanę. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Sos beszamelowy jest gotowy. Można zrobić go więcej i przechowywać w lodówce.
Teraz rozgrzać piekarnik do 190ºC. Wyłożyć łyżkę nadzienia mięsnego na dno żaroodpornego naczynia o pojemności 1,4 litra i rozprowadzić na całości. Położyć na niej 2 płatki lasagne podgotowanego, połowę mięsa i kolejne płatki. Na to resztę mięsa i jeszcze dwa płatki lasagne. Wylać na wierzch sos beszamelowy i posypać potrawę parmezanem. Piec ok. 40 minut do czasu, gdy sos zacznie bulgotać, a powierzchnia się przyrumieni, Podawać gorące. Sos mięsny i beszamelowy można przygotować wcześniej i przechowywać w lodówce, lub w zamrażalniku (sos mięsny).
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Naleśniki bezglutenowe
Składniki:
Wykonanie : Zmiksować wszystkie składniki. Wylać niewielką ilość ciasta na dobrze rozgrzaną patelnię i smażyć z obu stron.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Łosoś na szpinaku
składniki:
Sposób przygotowania
1. Łososia pokroić na dzwonki skropić sokiem z cytryny posolić i zostawić na ok godzinę (w lodowce)
2.
Na patelni rozgrzać łyżkę masła dodać szpinak (bez rozmrażania) i
smażyć mieszając, dodać śmietankę i dalej smażyć cały czas mieszając a
gdy zacznie wrzeć.
3.
Dodać starty ser i czosnek (przeciśnięty przez praskę) i podgrzewać
dalej a gdy połowa płynu odparuje zdjąć z ognia i doprawić do smaki
(sól, pieprz i gałka)
4.
Żaroodporne naczynie wysmarować masłem wyłożyć szpinak i na wierzch
ułożyć kawałki ryby, a na każdym kawałku położyć wiórek masła
5. Piec w 2000C ok. 20 minut
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Talarki rybne
Składniki:
Składniki:
4 filety rybne (najlepiej ryby morskiej- dorsza, morszczuka) 1 cukinia pół szklanki śmietany 1 jajko 3-4 łyżki startego żółtego sera łyżka masła 1 łyżka koperku sok z cytrynyWykonanie : Filet opłucz i osusz, skrop sokiem z cytryny i odstaw do lodówki na ok. 30 minut. Cukinię umyj, obierz ze skórki, a potem pokrój na plasterki. Naczynie do zapiekania wysmaruj masłem i ułóż na nim filety rybne. Następnie obłóż je ze wszystkich stron cukinią. Śmietanę rozmieszaj dokładnie z jajkiem i polej nią zapiekankę. Wierzch posyp obficie startym żółtym serem. Zapiekaj około 30 minut w piekarniku nagrzanym do 1800C. Po upieczeniu wyłóż zapiekankę na talerz i posyp posiekanym koperkiem. Podawaj z sałatką z pomidorów ze szczypiorkiem
-----------------------------------------------------------------------------------------------------
Tortille bezglutenowe
Składniki (ok. 8 sztuk) :
Wykonanie : Połączyć w misce suche składniki, dodać jajko i wodę. Masa ma być dość rzadka. Przelać do miarki kuchennej. Wylać na małą, nieprzywierającą patelnię i ustawić średni płomień. Obracać patelnią by ciasto równo pokryło dno. Smażyć aż brzegi tortilli zaczną odchodzić. Przewrócić placek na drugą stronę, aby go lekko wysuszyć. Przerzucić na papier do pieczenia i posypać mąką. Następnie przykryć drugim kawałkiem papieru, aby placek pozostał miękki. Jeżeli tortille nie będą natychmiast wykorzystane, można je wystudzić i umieścić w hermetycznym pojemniku. Można je także zamrażać.
Tortille są bardzo uniwersalne. Można nałożyć na nie chilli con carne, smażonego kurczaka z warzywami, itp. Można podawać na obiad, kolację, lunch.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Klopsiki w sosie pomidorowym
Składniki (dla ok. 4 osób) :
Wykonanie : Posiekać cebulę i podsmażyć na oleju. Następnie dodać do mięsa. Do tego wbić jajko, dodać natkę, przyprawy i tyle bułki tartej, by uformować niewielkie klopsiki. Następnie klopsy obsmażyć z obu stron na oleju. Wrzucić do wrzątku z włoszczyzną, lub do wrzącego bulionu (tak aby płyn zakrywał klopsiki) i gotować ok. 30 minut. Po wyjęciu włoszczyzny dodać koncentrat pomidorowy, pogotować parę minut. Doprawić solą, pieprzem, papryką w proszku. Łyżkę mąki wymieszać w kubku z ok. 100 ml zimnej wody, do tego dodać trochę gorącego sosu i wymieszać by nie było grudek. Wlać to do garnka z klopsikami. Dodać śmietanę i gotować jeszcze 5 minut. Podawać z ryżem, lub ziemniakami.
http://www.sklep-bezglutenowy.pl/przepisy-kulinarne/52-przepis-2.html![]() |
![]() |
Pyszne ciasteczka nie tylko dla dzieci
Etapy przygotowaniaKaszkę, wiórki i cukier zmieszać, dodać jajka i rozpuszczone masło. Wszystko razem zagnieść i uformować ciasteczka przypominające kluski śląskie. W zagłębienie na środku ciasteczek nałożyć trochę dżemu (niekoniecznie). Rozłożyć na papierze do pieczenia i piec w temp. 180*C, aż ładnie się zarumienią.
![]() | ![]() |
1001 pytań i odpowiedzi na kazdy temat. Jeżeli chcesz się dowiedzieć więcej zajrzyj tutaj.