Czy są na forum mamy z dziećmi na diecie bezglutenowej? Właśnie zastanawiam się czy nie spróbować wyeliminować glutenu z diety młodego. Od urodzenia była skaza białkowa, która niestety nadal się przewija, ale także problemy z jelitami. Na szczęście przybiera ładnie na wadze i tylko czasami zdarzają się "strzelające kupki", tylko niepokoi mnie wciąż ten wzdęty brzuszek. Zainteresowałam się tematem celiakii, która ujawnia się w momencie przejścia dziecka na dietę mączną i uwidacznia się zwykle w okresie od 4 do 6 tygodni od wprowadzenia nowej grupy pokarmów. Przy większych ilościach spożywania glutenu właśnie zauważyłam te luźne, cuchnące stolce tak charakterystyczne dla tej choroby. Maluch nie jest ospały, a drażliwy to chyba z natury ;] ale mimo wszystko chciałabym się upewnić czy nadmiar glutenu nie jest przyczyna tych dolegliwości. Zastanawiam się, czy można być tylko "częściowo" uczulonym na gluten, czy jednak nie ma wyboru i dieta musi być restrykcyjna i prowadzona cały czas od zweryfikowania choroby? Może ktoś ma doświadczenie w tej materii? Znalazłam strony www bardzo przydatne przy celiakii : http://www.celiakia.pl Chciałabym też upiec chleb, bo młody dużo wcina bułek czy paluszków, a tam wiadomo gluten. Czy macie jakiś sprawdzony przepis?